Od

Horúce letné dni už nie sú dávno typické len pre prímorské oblasti. Čoraz častejšie sa máme možnosť stretnúť s vysokými teplotami, prehriatymi interiérmi a večne zapnutými klimatizáciami, o ktorých veľmi dobre vieme, že nášmu zdraviu vôbec nepomáhajú, skôr naopak, škodia. Ak chcete mať v interiéri príjemný dýchateľný vzduch, nemali by ste podceniť tieto opatrenia.

Na vetranie si musíte privstať

Ak nie ste ranné vtáča, bude to pre vás nepríjemné, ale ak chcete mať v spálni, ale aj v iných miestnostiach dýchateľný vzduch, musíte si privstať. Medzi piatou a šiestou hodinou ráno (pokojne aj skôr) pootvárajte všetky okná do prievanu. Domácnosť tak výrazne ochladíte. Pozor však na vázy a kvetináče, ktoré máte poukladané na parapetách. Plastové kvetináče tak neutrpia ako vázy z luxusného a cenného krištáľu.

Nikdy nevetrajte počas dňa

Keď chceme čerstvý vzduch, podídeme k oknu a otvoríme ho. Toto ale cez letné horúce dni rozhodne nerobte. Teplý vzduch z exteriéru by sa dostal dovnútra a namiesto toho, aby ste domácnosť ochladili, ešte viac by ste ju prehriali. Hneď ráno, ako vyvetráte, zastrite interiérové žalúzie proti slnku. Počas toho, čo budete v práci, vzduch sa v izbách neprehreje. Izby si udržia takú teplotu, akú ste mali ráno hneď po vyvetraní. V podkrovných priestoroch to ale nie vždy platí.

Použite rolety, ak ich máte

Ak nemáte rolety, o ktorých je známe, že dokonale bránia prenikaniu slnečných lúčov do interiérových priestorov, postačia vám aj žalúzie. Opakujeme, nezabúdajte ich zastierať proti slnku. Ak ale uvažujete nad roletami, odporúčame vám bambusové alebo motorické rolety.

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes
O autorovi