Od

Podľa prieskumu TNS Slovakia pravidelne nakupuje cez internet viac než štvrtina Slovákov a vyše 80% z nás má skúsenosť s e-shopom. Na webe hľadáme výhodné ponuky v obchodoch, do ktorých by sme sa v reálnom živote nedostali. Na jednej strane máme prístup k skvelým výrobkom, ale do úvahy treba brať aj možné riziká. Čo najčastejšie cez internet nakupujete vy?

Prebuying-15810_640

Internetové obchody môžu mať často nižšie ceny, pretože nemajú také vysoké náklady na priestory, ako kamenné predajne. Najlepším argumentom pre výhodný nákup cez internet je prezeranie tovaru kedykoľvek, kedy sa vám zachce. Neobmedzujú nás žiadne otváracie hodiny. Ak náhle pocítime túžbu pozrieť a kúpiť si vysnívané topánky, e-shopy sú pre nás otvorené NONSTOP. Cez internet si môžeme vyberať nielen zo širokej ponuky obchodov, tovarov a služieb, ale môžeme napr. aj porovnať ceny, dozvedieť sa o tovare v hodnoteniach a diskusiách od ľudí, ktorí si ho už zakúpili, alebo majú skúsenosti s konkrétnou značkou. Priznajme si, že toto sa tak často v bežnom obchode nemáme šancu dozvedieť. Treba však brať do úvahy aj fakt, že nemusí ísť o objektívne informácie, veď každý má iný vkus, potreby a predstavy o kvalitnom výrobku.

quality-65060_640Ďalšou výhodou je, že výber tovaru môžeme uskutočniť so šálkou kávy, uvelebení v sedačke, či zakrytí až po uši v posteli. V teplákoch, alebo vo vyťahanom tričku zoženieme takmer všetko a nemusíme vystávať dlhé rady, kým príde na platenie. V poslednej dobe sa čoraz viac stáva obľúbené aj nakupovanie potravín. Pripravujete oslavu a náhle ste zistili, že vám chýba cukor do torty a hostia sú už za dverami? Objednajte si všetko potrebné cez internet a dovezú vám to takmer pod momentom priamo k vašim nohám.

berreis-86780_640Internetový obchod potraviny.eu ponúka zoznam výhod, aby sme si šetrili našu fyzickú, aj psychickú kondíciu. Uvádzajú tieto hlavné výhody, ktoré navyše šetria peniaze aj čas:

• U nás Vás nikto neokradne (žiaden vreckový a pouličný zlodej)

• Vaše dieťa sa nezatúla a nebude Vás otravovať s nákupom navyše

• U nás nakupujete len to čo práve potrebujete

• Dostanete od nás stále čerstvý tovar a v záruke

• Nestojíte v rade pri pokladni

• Nemoknete na zastávke, nefúka Vám pod sukňu

• Nepoužívate Vaše auto a nemíňate prostriedky na palivo

• Vedieme Vám evidenciu, štatistiku Vašich nákupov

• Môžete využívať náš vernostný systém (zľavy, akcie, súťaže)

• Šetríte si čas a peniaze

Proti

bottle-50573_640Nič nemôže byť len dobré, s každým pre vzniká aj otázka proti. Ak sa nám niečo zapáči na prvý pohľad, je tu predpoklad, že sa to môže líšiť od skutočnosti (veľkosť, materiál, tvar výrobku). Pri nákupe parfumov, ktoré nepoznáme nemusí popis súhlasiť s našou predstavou o vôni, a teda ani odporúčanie v diskusii tu veľmi nepomôže. Každý solídny e-shop by však mal ponúkať výmenu tovaru s otvorenou náručou a jednaním so zákazníkom na úrovni.

Treba si dávať pozor na osobné údaje a každý internetový obchod si ešte pred nákupom preveriť (vhodné sú referencie v knihách návštev, stránky na sociálnych sieťach, alebo odkazy na obchod vo vyhľadávači). Pri objednávaní pozorne čítajte podmienky, aj keď sa vám to často nechce, myslite nato, že po uzatvorení zmluvy v podobe objednávky už môže byť neskoro. Prejdite si veľkosti, pretože každý výrobca má iné parametre (obchody zvyknú mať veľkostné tabuľky), skontrolujte farbu, gramáž pri kozmetike, či potravinách, obzvlášť opatrní buďte pri nákupe elektroniky, vždy je lepšie dvakrát merať a raz rezať.

Podľa nášho prieskumu respondenti veria internetovým obchodom a s obľubou nakupujú kozmetiku, či produkty, ktoré nie sú u nás bežne dostupné. Neraz sa obracajú aj na zahraničné internetové obchody, kde majú možnosť získať originálny tovar, často za výhodnú cenu a pri väčšom nákupe dostanú aj množstvovú zľavu. Zároveň si uvedomujú, že najlepším ukazovateľom dôveryhodnosti webshopov sú skúsenosti ľudí z okolia, najmä našich najbližších.

 

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes