Od

Poznáte ten pocit, keď sa ráno zobudíte a prisahala by ste, že ste v noci nespala ani minútu? A pritom ste zaľahla dávno pred polnocou! Lenže je rozdiel medzi tím, ľahnúť si do postele a skutočným výživným spánkom. Len sa skúste zamyslieť: skutočne ste išli spať? Alebo ste len ležali v posteli a surfovali internetom, prípadne pozerali televíziu alebo pozerali do stropu a premýšľali o tom, čo všetko v práci nestíhate?

Niekedy sa nám prose nedá zaspať a my máme pocit, že sa s tým nedá nič urobiť. Ak ste prežila/práve prežívate bezsennú noc, vyskúšajte našich päť tipov na to, ako poraziť nespavosť a užiť si pobyt v posteli do sýtosti.

1 Žiadna elektronika

Pravidlo číslo jedna je zbaviť sa elektroniky. Samozrejme, s najväčšou pravdepodobnosťou si nastavujete budík na mobile, takže ho nemôžete nechať v úplne inej miestnosti (pokiaľ nepatríte k tej menšine ľudí, ktorých prebudí budík aj cez stenu). Skúste ho aspoň položiť na poličku a aspoň pol hodinu pred spaním si ho nevšímať. Internet je totiž dobrý sluha ale zlý pán a vo chvíli, keď sa zapletiete do jeho sietí, môže sa stať, že na ňom poľahky strávite aj hodiny, ktoré by ste mohli venovať skrášľujúcemu spánku. Naviac sa pri surfovaní internetom môžete zbytočne rozrušiť- ronako ako keď sa pred spánkom pozeráte na televíziu. Radšej si pred spánkom sadnite k dobrej, ukľudňujúcej  knihe. Okrem toho, že sa Vám bude lepšie zaspávať, tiež budete mať dobrý pocit, že ste sa venovali intelektuálnej činnosti.

2 Aromaterapia

Nič neprivodí dobrý spánok tak spoľahlivo ako dobre vyvetraná spálňa a vôňa levandule. Zadovážte si vonnú sviečku alebo esenciálny olej, ktorý z vašej spálne vytvorí oázu kľudu a pokoja. Pokiaľ sa bojíte, že by ste mohli zaspať s horiacou sviečkou, kúpte si prírodný levanduľový olej na pleť a na noc si s ním natrite tvár. Vôňa levandule Vás uspí ako bábätko a ešte Vám vyživí pleť.

3 Hudba

Tiché a ukľudňujúce tóny hudby nám môžu pomôcť rýchlejšie a lepšie zaspať. Či už sa rozhodnete pustiť si jemnú klavírnu skladu alebo napríklad zvuky pralesa, hudba Vám pomôže utíšiť príliš hlasité myšlienky vo vašej hlave  a prepadnúť sa do ríše snov skôr, než stihnete vypnúť prehrávač.

4 Bylinky

Už naše babičky vedeli, že na nespavosť je najlepší bylinkový čaj. Medovka alebo mäta vám pomôžu ukľudniť zmysly a pripraviť sa na skutočne výživný spánok. Ale pozor! Určite na noc nepite zelený alebo čierny čaj. Oba tieto druhy čaju obsahujú povzbudzujúce látky, ktoré by Vám spánok skôr oddialili, než privolali. Pokiaľ nepatrí čaj medzi vaše obľúbené nápoje, ohrejte si trochu mlieka s lyžičkou medu!

5 Ako na obláčiku

Investujte do kvalitnej matrace a posteľnej bielizne. Pokiaľ Vám v posteli nebude príjemne, nikdy sa nebudete môcť dostatočne dobre vyspať. Takže sa neostýchajte spýtať predavačky v obchode, ktorá matrac je najkvalitnejšia, prípadne si ju rovno vyskúšajte! Či už preferujete tvrdšiu, mäkšiu, s pružinami alebo umelým molitanom, výber je dnes na trhu dosť veľký na to, aby ste si dokázali vybrať!

Nezabudnite na posteľnú bielizeň. Je skoro rovnako dôležitá ako matrace. Mala by byť z príjemného a kvalitného materiálu, ktorý Vás nebude v zime chladiť a v lete hriať. A pokiaľ už matrac aj posteľnú bielizeň máte, tak neleňte a oblečte svoju posteľ do čerstvo vypratej posteľnej bielizne. Pretože nič Vám nepomôže k spokojnému spánku tak, ako mäkká, čistá a voňavá perina!

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
O autorovi