Od

Dnešné deti nečítajú. Aj napriek tomu, že je to z časti pravda, to, či budú čítať vaše deti, je možné výrazne ovplyvniť. Prinášame vám niekoľko tipov na to, ako naučiť vaše deti čítať.

1.Budujte vzťah k čítaniu

Vzťah vašich detí k čítaniu, rovnako ako všetky trvácne vzťahy v živote je potrené budovať postupne a pracovať na tom aby si tento vzťah udržali. Na svete je mnoho rodených knihomoľov, ktorí sa do kníh zamilujú na prvý pohľad a často je to láska na celý život ale ak sa u vášho dieťaťa takáto láska neprejaví, je potrebné vzťah k čítaniu budovať pomaly a postupovať po malých krôčikoch. Zoznamujte deti s knihami od útleho detstva. Vždy zoznamujte deti s knihami postupne a klaďte dôraz na to aby to boli knihy primerané ich veku. Začnite s ľahkými a krátkymi príbehmi a náročnosť čítaného textu sťažujte pozvoľna.

2. Nerobte z čítania traumu

Mnoho rodičov v snahe naučiť deti čítať siaha po rozkazoch a trestoch. Tým, že z čítania vytvoríte povinnosť však vzťahu vášho dieťaťa  čítaniu nepomôžete. Ak chcete na dieťa apelovať, aby čítalo viac motivujte ho pozitívne. Za prečítané strany, príbeh alebo knihu vypíšte odmenu. Sladkosť, nálepky alebo to, po čom vaše dieťa túži. Spravidla však celkom postačí vaša pochvala. Niektoré deti motivuje aj túžba “pomôcť”. Požiadajte vaše dieťa nech predčíta svojmu mladšiemu súrodencovi alebo babičke.

3.Spravte z čítania zábavu

Existuje mnoho spôsobov ako spraviť z čítania pre deti zaujímavú aktivitu. Motivujte ich tým že uvidia čítať vás, dovoľte im čítať e-knihy na na čítačke alebo tablete alebo urobte z čítania dobrodružstvo napríklad tak, že budete knihy spoločne hľadať a ukrývať prostredníctvom projektu Knihobežník.

Dobré veci a dobré návyky prídu málokedy po tej najľahšej ceste. Čím viac času však venujete výchove svojich detí v detstve, tým viac sa vám táto investícia vráti keď budú väčšie. Deti ktoré sa naučia dobre a s radosťou čítať budú mať aj neskôr pri učení výhodu.

 

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes