Od

Eliška Holienčiková, mladá krv medzi slovenskými spisovateľkami. Jej prvotina – Puzzle  je ešte horúca z tlače a ideálna na chladné zimné večery alebo pod vianočný stromček. My sme sa rozhodli Elišku vyspovedať a to nie len o jej novej knihe.  

VSZ: Eliška, vyšla ti kniha, tvoja prvotina aký je jej príbeh? Sadla si si jedného dňa a rozhodla sa, že napíšeš knihu alebo to malo svoj vývoj a začínala si kratšími útvarmi ako blogy či poviedky?

Nie je to klasická „lovestory“. Príbeh o tom, že láska môže byť dokonalá a krutá zároveň. A to ju robí návykovou. Niekedy na ňu nestačia dvaja.

Píšem už dlho, od základnej školy. Najskôr som písala slohy, potom básničky a poviedky. A nikdy ma to neprestalo baviť. Mám aj malý blog, kam si občas píšem o zážitkoch, rodine a svete okolo. No a knižka… vždy som ju chcela napísať , snáď už na základnej škole. Mám desiatky príbehov po papieroch (poctivo odložené). Písala som aj na gymnáziu, na vysokej škole a teraz moje príbehy dostali jednotný tvar 🙂

VSZ: Je tvoja kniha inšpirovaná životom, či už tvojim alebo z tvojho okolia alebo pracovala fantázia na plné obrátky a je to celé dielom fikcie?

Knižka je „vonku“ už pár dní a niekoľko kamarátok mi už písalo, prečo nie som ja hlavná postava :). V knižke je fikcia, ale aj niečo z reálneho života. Dokonca som tam hodila aj malý úryvok svojho blogu, aby bola osobnejšia.

VSZ: Keby máš tri vety na charakterizovanie _____ (hl. hrdinky)?

To je ťažké, lebo je to silná, hoci naivná žena. Trochu si tým odporujem, ale keď si knižku prečítate, pochopíte prečo. Nedala som jej ani meno, lebo pre mňa je tak výnimočná, že mi nebolo žiadne dobré.

VSZ: Čím by mohla tvoja kniha zaujať obyčajnú slovenskú ženu? Snaží sa priblížiť jej svetu alebo ukázať jej ukázať iný a vzrušujúci svet?

Knižka je jednoduchá, nemá v sebe žiadne umelé happyendy, občas je síce príliš  tvrdá a priamočiara. Je v nej aj dosť veľa sexu, čo (dúfam) slovenskú ženu zaujme.

A verím, že ženám sa bude páčiť aj to, že knižka sa na nič nehrá a dokáže počas čítania vyvolať všetky možné emócie (strach, smútok, radosť)

VSZ: Je v tvojom príbehu priestor na pokračovanie? Máš chuť a nápady na ďalšie knihy?

Aj áno, aj nie. Každý to asi bude brať inak. Keď som dopísala poslednú vetu, mala som chuť písať ďalej. Ale potom som si to rozmyslela. Uvidíme časom.

A ďalšie knižky? Určite! Mám aj jeden nápad, ktorý by som chcela začať písať teraz v zime, tak mi držte palce.

 

3 Zaujímavosti o Eliške:

VSZ: Venuješ sa písaniu naplno alebo máš aj civilné zamestnanie?

Pracujem v IT firme, ako copywriterka a snažím sa preniknúť aj do sveta online marketingu. Píšem hlavne keď prší alebo sneží, čo je síce hrozné klišé, ale mňa baví chvíľu pozerať z okna, vonku je sychravo a ja mám vtedy najlepšie nápady.

VSZ: Na obale knihy je o tebe napísané, že si stále usmiate dievča s kabelkou plnou zbytočností. Čo v tvojej kabelke nesmie chýbať ? Čo z vecí v tvojej kabelke by sme tam možno nečakali?

Moja kabelka je často prekvapením aj pre mňa :).

Mám so sebou vždy slúchladlá od telefónu, počúvam audioknihy, TED talks a hudbu. Mám aj zrkadlo so svojou „fotkou“. Často nosím so sebou Forbes alebo Profit, veľa cestujem a prokrastinácia fejsbukom ma už toľko nebaví 🙂

Zvláštnosti v kabelke? Vždy mám štetec na púder, občas suchý šampón a niekedy aj legíny, keby mi ostala zima  🙂 . A nosím Anacid na pálenie záhy, bezkonkurečná vec.

PicsArt_12-03-08.36.45

VSZ:  Tvoja najobľúbenejšia kniha…

Všetko alebo nič od Evity, už roky. Knižku mám od 2007 a vedela by som z nej recitovať :). Mám rada jej atmosféru, hoci nie vždy je veselá. Ale pre mňa je výnimočná.

 

 

 

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes
O autorovi