Od

Šperky zvykneme deliť (ako množstvo iných vecí) na pánske a dámske. Avšak, čo sa retiazok týka, medzi nimi nájdeme hneď niekoľko typov, či inak povedané, vzorov, ktoré sú v podstate unisex a hodia sa tak pánom ako aj dámam.

Aj keď sa nájdu rozdiely medzi vyložene pánskymi a ženskými retiazkami, veľa ich je unisex

Dalo by sa tak povedať, že strieborné, či luxusnejšie zlaté retiazky (alebo aj retiazky z iných materiálov) sú najuniverzálnejším šperkom. A možno aj jediným naozaj univerzálnym. Rozhodne však môžeme nájsť určité rozdiely medzi retiazkami nosenými mužmi a tými, ktorými svoj pôvab zvýrazňujú ženy.

Prvým rozdielom je dĺžka. Vo všeobecnosti platí, že ženy si volia kratšie retiazky. Nie však len kvôli zvyčajne užším krkom, ale hlavne kvôli tomu, že ich zvyknú dopĺňať príveskami, ktoré dokážu pekne ozdobiť dekolt nejednej dámy. Ak však chce žena nosiť retiazku bez prívesku, volí si skôr z tých dlhších.

Prívesok musí k retiazke ladiť

Či je nejaká retiazka striktne pánska alebo dámska, zvyčajne určuje jej vzor. Okrem toho, že množstvo vzorov je unisex, nájdu sa aj vyložene pánske a rovnako aj dámske retiazky. Tie dámske sú zvyčajne jemnejšie práve kvôli spomínaným obľúbeným zlatým príveskom, ktoré si dámy tak rady na retiazky dávajú. Nie je to však pravidlom, keďže ako sme už spomenuli, nie vždy si dámy kupujú retiazku s tým zámerom, že na nej budú nosiť ešte aj prívesok.

Otázkou pre dámy zostáva ako si vybrať správnu kombináciu retiazky a prívesku? Prvoradý je samotný vzor retiazky. Vyberajte z jemných vzorov, ktoré nebudú v kombinácii s príveskom pôsobiť neprirodzene. Vhodnou voľbou môže byť napríklad vzor Anker.

Aby boli retiazka a prívesok v súlade, dôležité sú aj farby. Určite nekombinujte retiazku jednej farby s príveskom inej. Ak už potrebujete skombinovať dva rôzne materiály, vyberajte také, ktoré majú rovnakú farbu, napríklad chirurgickú oceľ a striebro. Na pohľad nebude tak vidieť, že retiazka a prívesok nie sú z rovnakého materiálu.

 

Zdroj obrázka:

Autor: OlgaOtto / Shutterstock.com

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi