Od

Keby sa spýtate kohokoľvek známeho, ktorý aspoň raz zažil neznesiteľné bolesti chrbtice – až také, že mu hrozilo, že pôjde na operáciu chrbtice, uvidíte, že by vám povedal, že s takýmito bolesťami sa neradno zahrávať. Ak už raz pocítite tupé bolesti v krížovej oblasti a krku, nemali by ste podceňovať tento stav a ísť radšej k odbornému lekárovi. Alebo si prečítajte spôsoby, ktorými sa vám podarí zmierniť, poprípade odstrániť bolesti chrbtice.

Zlepšenie stravovacích návykov

Netušíte, akú súvislosť má zmena stravovacích návykov s bolesťou chrbtice? Ak sa vám podarí schudnúť nejaký ten kilogram naviac, výrazne tak znížite tlak na svoju chrbticu. Je všeobecne známe, že obéznejší ľudia majú problémy s pohybom, a tým trpia aj bolesťami chrbtice, ktoré ich častokrát vedia dokonca pripútať aj na lôžko. Upravte svoj jedálniček a uvidíte, že po čase vás chrbtica bude bolieť podstatne menej krát, poprípade úplne zmizne.

Pohyb 

Pohyb je dôležitý nielen vtedy, ak potrebujete schudnúť. Okrem toho pomáha zbaviť sa aj silných bolestí chrbtice. Na začiatok neskúšajte žiadne náročnejšie aktivity. Skúste prechádzky, ľahšiu turistiku, poprípade plávanie, ktoré mimochodom spevňuje chrbát. Dávajte si však pozor pri plávaní. Pri prsiach musíte mať hlavu zarovno svojej chrbtice. V opačnom prípade by sa vám po chvíli objavili bolesti hlavy.

Výmena matraca a vankúša

Bolesti (krčnej) chrbtice sa môžu prejaviť aj vtedy, ak používate nesprávny matrac a vankúš. Odporúčame vám konzultovať tento problém s lekárom, poprípade sa skúste poradiť priamo s predajcom vankúšov a matracov. Ideálnou voľbou pre vás, ak trpíte častými bolesťami krčnej chrbtice, bude zdravotný vankúš, ktorý vďaka svojmu tvaru zabraňuje tuhnutiu šije a chráni vás pred nepríjemnou bolesťou hlavy.

Ako teda skoncovať s bolesťami chrbtice? Takto:

1. Upravte svoj jedálniček. Vďaka zníženiu hmotnosti zabránite preťaženiu chrbtice.

2. Hýbte sa, čo najviac to ide. Pravidelným „trénovaním“ zabránite vzniku bolesti chrbtice. Dámy, obúvajte si dámske tenisky a pustite sa do toho čo najskôr. Pohyb a čerstvý vzduch je zdravý aj teraz – cez zimu.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi