Od

Uvažovali ste už nad tým, ako získať elektrinu efektívnejšie a zelenšie? Hovorí sa o tom takmer všade, elektrina získaná zo slnka je stále častejšou formou elektrickej energie. A môže ju mať takmer každý.

Využívanie solárnej energie je na vzostupe. Nehovoríme o veľkých solárnych systémoch pre mestá, ale o malých riešeniach pre chaty a domy. Základom sú fotovoltaické panely a na ukladanie získanej energie využívame batérie. Každý systém je potrebné veľmi dôkladne navrhnúť tak, aby bez problémov zabezpečoval elektrinu vtedy, keď je to potrebné. Iné nároky bude mať chatár, ktorý na chate trávi dva-tri dni raz za dva týždne, a inak navrhnutý musí byť systém pre rodinný dom. Podľa toho je potrebné vybrať vhodné solárne panely s vyhovujúcim výkonom, a rovnako dôležitá je aj „zásobáreň“ pre elektrinu – batérie. Pozrime sa na rôzne typy batérií, ktoré sú a ktoré nie sú vhodné pre solárne systémy.

Štartovacie batérie

Najčastejšie sú používané ako autobatérie. Batérie sú určené pre štartovanie motorov osobných a nákladných automobilov. Batérie sú vyrobené pre zaťažovanie veľmi vysokými prúdmi vo veľmi malých časových intervaloch. V ostrovnej prevádzke sa batérie vybíjajú dlhodobo, teda rádovo v hodinách aj dňoch. Pre túto dlhodobú záťaž štartovacie batérie nie sú určené, preto ich skutočná životnosť v solárnom systéme je veľmi krátka.

Trakčné batérie

Trakčné batérie fungujú ako zdroj energie pre pohon elektrických vozíkov, lodí a pod. Trakčné batérie napr. pre golfové vozíky, vysokozdvižné vozíky a ďalšie vydržia v solárnom systéme dlhšie ako štartovacie. Ich nevýhoda pre ostrovné systémy vyplýva z nutnosti nabitia do plného stavu po každom, aj čiastočnom, vybití batérie. Pokiaľ sa tak nestane, znižuje sa životnosť batérie. V ostrovnom systéme môže veľmi často dochádzať k vybíjaniu nie celkom nabitej batérie, preto sa trakčné batérie používajú najmä v malých a málo cyklicky namáhaných solárnych systémoch (napríklad solárne systémy na chatu), kde je hlavnou výhodou ich nízka obstarávacia cena

Špeciálne batérie – solárne batérie

Na trhu je možné nájsť veľké množstvo batérií, ktoré sú označené nálepkou solar. Zákazníka by však mala zaraziť veľká podobnosť s batériami pre štartovacie účely. Ako je možné, že keď vedľa seba dáme batérie s kapacitou napríklad 50Ah, má štartovacia aj solárna batéria úplne rovnakú podobu až na názov batérie? Odpoveď je jednoduchá, batérie sú rovnaké, líšia sa len nálepkou s názvom. Solárne batérie sú tie, ktoré boli vyvinuté priamo pre použitie v ostrovných či hybridných systémoch. Sú prispôsobené náročnej cyklickej prevádzke, majú v nej oveľa dlhšiu životnosť. V čom sa teda líšia od ostatných vyššie spomenutých batérií? Predovšetkým v zložení aktívnej hmoty elektród. Či už sú to AGM batérie pre malé ostrovné systémy alebo väčšie batérie typu OPzS, OPzV pre náročnejšie cyklické prevádzky, všetky majú jedno spoločné. Majú elektródy a aktívnu hmotu v nich prispôsobenú tak, aby batéria bola schopná byť vybíjaná aj v stave len čiastočného nabitia.

Výber správnej batérie

Pri výbere batérie pre Váš ostrovný systém je dôležité sledovať niekoľko faktorov. Medzi najdôležitejšie tieto faktory patrí určite skutočná kapacita, hmotnosť batérie, životnosť a technológia batérie. Výberu vhodnej batérie do solárneho systému je potrebné venovať dostatočnú pozornosť a vyhýbať sa výberu len podľa ceny. Je dôležité vedieť, do akého systému a do akej prevádzky bude batéria určená. To Vám pomôže pri výbere vhodného typu batérie a zabezpečí dlhodobo funkčný systém.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi