Od

Anorexia. Závažné ochorenie, ktoré sa týka stále viac a viac žien. Trpia ňou hlavne mladé dievčatá, ktorým zničí život navždy. A rok čo rok zabíja stále viac týchto žien. Najčastejšie sú to mladé modelky, ktoré sú schopné pre „krásu“ urobiť všetko. Ale týchto prípadov medzi obyčajnými ľuďmi stále pribúda. Výsledky sú katastrofálne.  

Vedci zistili, že pri tejto poruche nefunguje mozog tak, ako má. Často nepomôžu ani lieky, nakoľko anorektici mnohokrát odmietajú pomoc. Prevratom by mal byť špeciálny stimulátor mozgu. Bude v ňom stimulovať presne tú časť, ktorá je za chorobu zodpovedná. Najväčšou zábranou v liečbe je totiž práve mozog pacientky. Keď sa doktorom podarí zvýšiť hmotnosť aspoň o minimum, anorektik si vždy nájde spôsob ako ich znova nabrať, lebo mu to tak „šepká“ hlas v hlave.

anorexia-y-bulimia

 

Bude neurostimulátor zachraňovať? 

Technika sa odborne nazýva hĺbkovou stimuláciou mozgu. Nato, aby mohol neurostimulátor pomáhať, je potrebná operácia mozgu. Bude stimulovať časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za depresiu, smútok, pocit úžkosti, teda za celú chorobu. Kanadskí vedci, ktorí ho otestovali tvrdia, že pomohli ženám pribrať po prvýkrát od začiatku ochorenia. Tento prístroj neznamená nádej len pre ľudí trpiacich anorexiou, ale aj pre tých, ktorí si chcú svoju hmotnosť regulovať, či ustáliť.  images (3)

Napriek tomuto výskumu, liečba anorexii je veľmi zdĺhava a to najmä pre nedobrú spoluprácu pacienta. Nikdy nemožno zaručiť, či aj preliečený pacient na anorexiu bude žiť. Zväčša im zlyhá srdce alebo iný dôležitý orgán.

Genetika?

Nakoľko anorexiou netrpia už len dievčatá v puberte, ale začína sa prejavovať už na základnej škole, či dokonca v škôlke. Preto chceli vedci zistiť, ako to je možné. Deti sú ovplyvňované módou, médiami či slávnymi ľudmi. Stačí len malý podnet, ktorý chorobu spustí.

Najznámejšiu anorektičku sveta zabil zápal pľúc51266-kampan-proti-anorexii-isabelle-caro-clanok

V roku 2010 zomrala na anorexiu francúzska, ktorá ňou trpela od svojich trinástich rokov. Bola ňou Isabelle Caro (†28). Stála sa svetoznámou modelkou vďaka tomu, že bojovala so svojou chorobou. Isabelle merala 164 cm a vážila len neuveriteľných 31 kilogramov. Jej priebeh choroby bol neskutočne ťažky, no bojovala s ňou. V roku 2006 keď upadla do kómy mala len 25 kilogramov. Aj jej choroba začala len malým podnetom, keď bola malá a jej matka nemohla uniesť 30 kilový kanister. Mala vtedy o 5 kíl viac. Pomyslela si, že nechce byť svojej matke na príťaž a preto začala rapídne chudnúť. Pri pohľade na ňu, nám viacerým prechádzajú po tele zimomriavky. Dúfajme však, že práve takéto ženy, budú „odstrášať“ dievčatá od prehnané chudnutia. Ak chcete byť krásne a zdravé, športujte a zdravo sa stravujte. Nebude potrebovať držať žiadne drastické diéty, ktoré vám nakoniec zničia celý život.

isabelle

 

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote