Od

Plesová sezóna je v plnom prúde a pre tie z nás, pre  ktoré formálne spoločenské akcie nie sú bežnou súčasťou nášho života nám tieto udalosti okrem zábavy prinášajú stres z toho, čo si na seba obliecť.

Šaty

stiahnuť

Pri výbere šiat zohľadňujeme dress code, ktorý býva uvedený na pozvánke. Pri plesoch sa spravidla stretávame s dvoma druhmi dress code: „White tie“ a „Black tie“. Potom sú ešte aj menej formálne plesy. My však budeme venovať pozornosť iba klasickým, formálnym plesom. Pre jednoduchšiu orientáciu sme spracovali prehľad toho, čo si na seba obliecť na seba k jednotlivým príležitostiam do formy tabuľky.

 

Spoločenské oblečenie „White tie“
dámypáni
veľká večerná toaleta (dlhé večerné šaty po členky)frak
lodičky na vysokom podpätku(nie s platformou)biely motýlik, biela vesta
dlhé rukavičky (k šatám bez ramienok)čierne lakové šnurovacie topánky s koženou podrážkou
pančuchybiele rukavice

 

Spoločenské oblečenie „Black tie“ 
dámypáni
veľká večerná toaleta (dlhé večerné šaty)smoking – (jedno alebo dvojradové)
lodičky na vysokom podpätku (alebo topánky s otvorenou pätou)šerpa k jednoradovému saku, zväčša čierny motýlik
dlhé rukavičky – (k šatám bez ramienok)biela košeľa s klasickým golierom alebo stojáčikom
pančuchyčierne lakové topánky (prípustné aj čierne hladké topánky)

 

Doplnky a ostatné

Okrem voľby vhodných odevov je nevyhnutné sa postarať samozrejme aj o zvyšok svojho zovňajšku. Rovnako na mužov aj ženy sa celkom prirodzene vzťahuje povinnosť prísť na ples vhodne upravení (čistí, učesaní, s udržovanými nechtami).

Ženy by šatám mali prispôsobiť aj vhodný spoločenský účes a líčenie. Účes by mal byť slávnostný, no nemal by obsahovať prehnané množstvo doplnkov do vlasov. Pri líčení zdôrazňujeme pery alebo oči. Mali by sme si však vybrať iba jednu možnosť aby výsledná vizáž nepôsobila príliš výrazne.

Muži môžu svoj odev doplniť manžetovými gombíkmi alebo elegantnými hodinkami, k fraku sa však nemajú nosiť náramkové hodinky ale hodinky retiazkové

Ženy si k svojmu odevu alebo topánkam spravidla doladia kabelku, ktorá by mala byť menších rozmerov.

Medzi zlaté pravidlá pri výbere ženských doplnkov patrí striedmosť pri výbere zásada, že nie je vhodné kombinovať bižutériu so šperkami.

Záver

Ak ste do svojej vysnívanej plesovej váhy nestihli schudnúť, účes nie je celkom podľa vašich predstáv alebo ak máte zlý pocit, že si na seba znovu obliekate tie isté šaty čo predošlé 2 roky vedzte, že s najväčšou pravdepodobnosťou si to všimnete len vy.

Navyše, najhoršie faux pas nebývajú spravidla z drobných nedostatkov v odevoch, ale z nedostatkov v správaní ich nositeľov. Viď. Sisa Sklovská.

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes