Od

Stres je každodennou súčasťou našich životov. Prežívame ho často a bez ohľadu na to, v akej životnej etape sa nachádzame. V mladosti sa naháňame za kariérou a ideálnym partnerom. Neskôr sa naháňame aby sme zaplatili hypotéku a lízing auta a odložili pár korún bokom na budúcnosť. Keď prídu deti, naháňame sa za nimi, a popri tom sa snažíme byť skvelými gazdinkami a manželkami. Ako sa však so stresom vysporiadať a nezblázniť sa?

Plánujte

Ak si veci plánujete, viete lepšie predpokladať, čo vás bude čakať, tým pádom sa na všetko viete lepšie pripraviť. Lepšie časové aj finančné plánovanie vás zbaví každomesačného stresu z toho, či budete pred výplatou mať čo ešte jesť a ak si hneď ráno spíšete, čo za celý deň potrebujete stihnúť, zistíte, že ak deti končia na krúžkoch o pol šiestej cvičenie o piatej na opačnom konci mesta proste nestihnete.  Zbavíte sa tým prehnaných očakávaní od seba samej a na konci dňa nebudete sklamaná, že ste nestihli čo ste si naplánovali.

Neplánujte si toho príliš

Týždeň má len sedem dní, deň len 24 hodín, hodina len 60 minút. Neplánujte si toho viac, než je v ľudských možnostiach. Ak zistíte, že máte toho na nejaký deň príliš, ujasnite si na daný deň priority a niečo vypustite. Mladšie dieťa je choré, staršie má poobede dva krúžky, pomedzi to zavárate marhule a je piatok, a vtedy vy vždy vysávate? Ak sa vám toho nakopilo viac než viete stihnúť, často zistíte, že niektorá vec nie je nutná, resp. že sa dá odložiť na neskôr. (ak nepovysávate dnes, prach vás počká aj do ďalšieho dňa a potom vám s ním možno pomôže aj váš manžel).

Nájdite si kúsok času pre seba

Bez ohľadu na to, aký stresujúci deň máte, nájdite si aspoň chvíľku pre seba. Je už len na Vás, ako túto chvíľu využijete, či si napustíte horúcu vaňu s penou, nalakujete si nechty pri pozeraní vášho obľúbeného seriálu alebo si prečítate dobrú knihu (počúvanie audioknihy popri tom ako žehlíte manželovi košele sa nepočíta). Napriek tomu, že od nás stále niekto niečo očakáva, nezabúdajte na svoje očakávania a priania. Aj tá najlepšia manželka, zamestnankyňa či matka má aj vlastné potreby.

Zmierte sa s tým, že život nie je dokonalý

Dokonalý život je iba ilúzia. Zmierte sa s tým, že veci v živote nie len, že nie sú dokonalé a nikdy nebudú. Nech sa ľudia okolo vás akokoľvek snažia, nepodľahnite pocitu, že majú dokonalý život. Často tí, čo sa prezentujú svojimi peniazmi ich majú menej ako vy, tí čo navonok prezentujú svoju zamilovanosť majú v živote menej lásky ako vy a kamoška, čo bola tento rok už na piatej dovolenke by nechcela v skutočnosti nič iné, ako to, aby mohla byť na vašom mieste a mať dieťa.

mom-20666_1920

 

To, či ste mali na Vianoce umyté okná si vaše deti pamätať nebudú, rovnako ako si nebudú pamätať, či mali na Vianoce 3 alebo 4 druhy koláčov. Čo si však pamätať budú je, ak ich mama bola vždy na sviatky podráždená a vyčerpaná. Buďte sebeckejšia a možno tým urobíte radosť aj svojim blízkym.

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes
O autorovi