Od

Dávno máme po sviatkoch, a tak sa každá z nás snaží zhodiť nejaké to kilečko, čo cez decembrové prejedanie na Nás samo naskákalo J. Nezabúdajte, že aj počas chladných dní je pre zdravie celého tela dôležitý pohyb. Pokúste sa pravidelné prechádzky, či beh vtesnať do Vášho týždenného plánu. Vyhovárate sa samé pred sebou, že predsa beh v takom mraze nemôže byť prospešný? Máme pre vás dobrú správu. Športovanie vonku, v teplotách vyšších ako -10°C nie je pre Vaše zdravie vôbec škodlivé, v prípade, že dodržíte pár jednoduchých zásad. Doma ostane iba ak u Vás prituhne ešte viac.

Na čo teda treba dbať pri športovaní v chladnom počasí?

Voľba správneho oblečenia

Najdôležitejšou zásadou ostáva voľba správneho oblečenia. Nepodceňte funkciu teplého priliehavého tielka, ktoré neprefúkne.  Pravidlo je – neobliekať sa veľa, ale funkčne. Na trhu je dostupných množstvo funkčných, termo oblečení od tielok až po bundy. Stredná vrstva by mala izolovať – vhodný materiál je napríklad flis, a vrchná vrstva musí chrániť – pred vetrom, ale aj vlhkom.

Dôležitosť správneho dýchania

Nádych nosom, výdych ústami, nádych nosom, výdych ústami. Jednoduché pravidlo, nepodceňujte ho. V prípade, že si zvolíte aktivitu, kde námaha skoční tak, že chladný vzdych nekontrolovateľne hltáte ústami, vaša snaha skončí pri najlepšom dráždivým kašľom, pri najhoršom zápalom priedušiek. Nechajte vzduch prejsť nosnými dutinami, ktoré ho prirodzene zohrejú, vaše priedušky sa Vám poďakujú.

Deťmi nenávidená  – rozcvička

Spomínate si na školské časy, hodiny telocviku, ktorá pravidelne začínala tak strašne klasickou rozcvičkou? Určite Vás napadne, že sme si telo nerozcvičovali len tak pre nič za nič. Pri príprave na akýkoľvek pohyb sa telo musí najprv zahriať. V zime je táto zásada dôležitá obzvlášť – predsa  len vychádzate z tepla do zimy. Ideálnou voľbou je dynamický strečing, ak neovládate jeho zásady, rozcvičte si aspoň kĺby, tak ako na spomínanom telocviku

Typ na záver:

V zimnom období nepociťujeme smäd tak ako v lete. Kvôli chladu, ktorý pôsobí na naše telo, sa potreba piť znižuje až o 40%. Je to preto, že organizmus sa sústredí na vyhrievanie tela, nie na jeho zavodňovanie. To však neznamená, že piť netreba. Napite sa predtým ako sa pustite do telesnej aktivity, ak sa chystáte športovať dlhšie, nezabudnite tekutiny dopĺňať postupne a pravidelne, najvhodnejšia je voda izbovej teploty.

 

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes
O autorovi