Od

Vanilka patrí medzi najobľúbenejšie príchute pri dochucovaní sladkých jedál a nápojov. Množstvo receptov na sladké dobroty vyžaduje na prípravu vanilkový alebo vanilínový cukor. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým aký je rozdiel medzi vanilkou a vanilínom?

 

Vanilkový extrakt, vanilková aróma a najmä vanilkový cukor. S týmito formami vanilky sa v receptoch stretávame najčastejšie. Iste ste si pro nákupe neraz všimli, že v obchode sú je okrem cukru vanilkového dostupný aj cukor vanilínový. A pravdepodobne vás ani nikdy nenapadlo zamýšľať sa nad tým, aký je medzi nimi rozdiel.

Vanilka

Vanilka patrí medzi najdrahšie koreniny, je to vlastne tobolka toho kvetu, ktorý poznáme z obalov z cukroviniek s vanilkovou príchuťou (Vanilkovník plocholistý). Vanilka v sebe obsahuje prírodný vanilín, ktorý tvorí základ charakteristickej vanilkovej chute a vône. Tá však nie je tvorená len vanilínom ale aj množstvom iných látok.

Vanilín je látka obsiahnutá vo vanilke v prírodnej podobe. Dá sa však vyrobiť aj synteticky. Syntetický vanilín sa teší veľkej obľube s ohľadom na cenu prírodnej vanilky.

Syntetický vanilín

Ak si predstavujete výrobu syntetickej vanilky tak, že sa drahá vanilka nahradí výťažkom z nejakého lacnejšieho korenia, ovocia, či kvetu, ste od reality na hony vzdialení. Syntetický vanilín sa priemyselne vyrába z drevného dechtu alebo z odpadových látok pri výrobe celulózy.

Je preto na mieste položiť si otázku, či chcete seba a svoju rodinu kŕmiť drevným dechtom alebo uprednostníte prírodnú príchuť z kvetu. Konzumácia syntetického vanilínu vás nepochybne o život nepripraví ale prečo nahrádzať prírodné korenie náhradami? Navyše prírodnej vanilke sú prisudzované afrodiziakálne účinky.Ruku na srdce, spraví to pri vašej spotrebe vanilkového cukru až taký veľký rozdiel?

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi