Od

Nová vedecká štúdia ukazuje, že metabolizmus u detí sa počas puberty výrazne spomaľuje. Vzorec, ktorý môže dopomôcť k vysvetleniu súčasného problému – tínedžerskej obezite.

 

Štúdia ukázala, že výdaj energie v pokojovom režime u detí v pubertálnom veku typicky klesá. Dôkazom sú číselné hodnoty kalórií, ktoré telo spáli počas odpočinku.

V priemere je to u pätnásťročného dieťaťa o štyristopäťdesiat kalórií spálených počas odpočinku denne menej, ako u desaťročného dieťaťa.

Podľa odborníkov je tento posun veľmi prekvapujúci. Zvyčajne, čím je človek väčší, tým spaľuje viac kalórií, na získavanie energie potrebnej pre mozgovú aktivitu, kardiovaskulárny systém, a iné telesné procesy, ktoré nás udržujú pri živote.

 

“Telesná hmotnosť je hlavným prediktorom pokojového výdaju energie. Takže pokles v puberte, keď je celkový telesný rast rýchly, je nečakaný,“ povedal vedúci výskumník Dr. Terence Wilkin, profesor endokrinológie a metabolizmu na University of Exeter v Anglicku.

Dôvody tohto fenoménu nie sú úplne jasné. Wilkin sa domnieva, že ľudské telo reflexívne ukladá kalórie počas kritického obdobia puberty, aby dopomáhalo adekvátnemu rastu a zdravému vývoju.

“Počas dlhého obdobia ľudských dejín, kedy bolo jedlo vzácnosťou, by tento jav dával zmysel. Ale teraz, kedy je prebytok hlavným problémom, vedúcim k prejedaniu detí počas obdobia poklesu pokojového výdaja energie, tento jav spôsobuje tínedžerskú obezitu,” povedal.

“Najnebezpečnejšie pre dieťa v tomto veku sú voľnodostupné kalórie, v čase kedy má svoje vreckové a voľné vychádzky z domu,” hovorí Wilkin.

Dr. Scott Kahan je riaditeľom Národného centra pre hmotnosť a wellness vo Washington D.C., a hovorca spoločnosti Obesity society. Súhlasí s tým, že výsledky štúdie sú prekvapujúce.

„Ako pri každom novom zistení, tak aj v tomto prípade je potrebné výsledky podložiť ďalšími štúdiami,“ povedal Kahan, ktorý do projektu nebol zapojený.

“Ale ak sú výsledky pravdivé, a výdaj pokojového metabolizmu počas puberty skutočne klesá,” povedal, “je o to viac dôležitejšie, aby deti počas tohto obdobia ostali aktívne, a rodičia dohliadali na ich zdravé stravovanie.”

“My naozaj nemôžeme nič spraviť s pokojovým výdajom energie,” povedal Khan, “ale vy môžete niečo spraviť s fyzickou aktivitou, ktorá mimochodom tiež počas puberty zvyčajne klesá.”

Výsledky štúdie sú založené na takmer 350 školákov, ktorí boli sledovaní po dobu dlhšiu ako desať rokov. Každý rok vo veku od 7 do 16 rokov, bola sledovaná ich hmotnosť, telesné zloženie a pokojový výdaj energie.

Zdroj: http://www.healthywomen.org/

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
O autorovi