Od

Takmer každý človek mal aspoň raz za život problémy s chrbticou. Opakujúce sa bolesti chrbta sú jasným signálom organizmu, že dlhodobo niečo robíme nesprávne.

Vedeli ste, že podľa doktorov neexistuje človek, ktorý netrpí žiadnou skoliózou? Tento, dnes už priam populačný problém, začal vznikať, keď sa generácia presunula z polohy stojmo do každodenného sedu. Hovorí sa, že človek tretinu života prespí, potom je jasné, že ďalšiu tretinu presedí. Sedenie je pritom na rozdiel od ležania statickou záťažou, ktorej by sme sa v podstate mali vyhýbať.

Čo však robiť keď vo väčšine dnešných zamestnaní je sedenie nutnosťou? Naučte sa sedieť správne! Znížite tak riziko zväčšujúcej sa skoliózy, chronických bolestí chrbta, nehovoriac o ďalších ochoreniach rúk spojených s prácou pri počítači.

 

Základom sú uhly

Vaša stolička nemá operadlo len tak pre nič za nič. V kontakte so stoličkou by nemali byť len zadok a zadná strana stehien ale aj celá chrbtica, vrátanie krížovej časti. Sadnite si tak, aby ste sa krížovou časťou tela dotýkali operadla a pohodlne doň zasaďte celú chrbticu. Zatiaľ čo medzi panvou a chrbticou by nemal byť uhol rovných 90° (ideál je 100°-110°), o jeho dodržiavanie sa snažte v uhloch stehna a predkolenia, a taktiež predkolenia a chodidla. Nezabudnite na pravidlo  – chodidlá v pevnom kontakte s podložkou.

 

Ergonomická úprava pracoviska

Okrem problémov s chrbticou vznikajúcich z nadmerného sedenia ako takého, obrovský problém predstavuje škála ďalších ochorení spôsobených dlhodobým sedením za počítačom, medzi ktoré patria aj ochorenia ako tenisový lakeť (vzniká ako dôsledok preťaženia svalov a šliach) a neslávne známy Syndróm karpálneho tunela – preťaženie zápästia a ruky, problémy so zrakom a iné.

Týmto ochoreniam sa dá najlepšie predísť ergonomickou úpravou pracoviska. Len si zoberte ako vyzerala klávesnica, či myš v minulosti a ako vyzerajú dnes. Pred pár rokmi sa nedbalo na ľudské pohodlie pri počítači tak ako dnes, pravdepodobne sa nepredpokladalo, že sa sedavá práca pri počítači rozšíri až do takej miery.

Dnes máme k dispozícii obrovské množstvo ergonomicky upravovaných súčastí počítača, stoličiek, stolov a pod. Komu je vlastné zdravie milé, investujte do svojho zdravia (v prípade, že na to nemyslí Váš zamestnávateľ).

 

Užitočné typy a triky

Pri sadaní si skontrolujte „svoje uhly“.

Poproste kolegu aby zakreslil váš sklo hlavy, uši by mali byť v rovnakej línii s ramenami.

Ak môžete seďte na fitlopte, alebo PC vankúši. Existuje množstvo pomôcok v štýle „nestabilnej stoličky“, ktorá Vás núti meniť polohu a tým neukladá vnútorné svaly krížov „k spánku“ počas sedenia.

Monitor majte na dosah očí, ideál – nie ďalej ako 70cm a nie menej ako 45cm. V prípade, že nedovidíte zvoľte okuliare.

Neohýbajte zápästia  – upravte sklon klávesnice.

Zvoľte dostatočne veľký stôl, ruky by nemali byť obmedzované, myš musí sadnúť do ruky, klikanie nesmie byť pre vás nepohodlné, či neprirodzené. Dbajte na dostatočné osvetlenie – čím viac denného svetla, tým lepšie

Alfou a omegou sú prestávky v práci, prejdite sa, zájdite si na WC, na obed sa prejdite peši, spravte si malú pauzu napríklad vždy, keď si ju spravia fajčiari.

Seďte za počítačom len vtedy, keď musíte. Nepovyšujte stôl s počítačom na kaviareň, jedáleň, kino, či centrum zábavy a oddychu.

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi