Od

Cítite sa unavená ešte predtým ako sa vôbec zotmie? Príliš zničená na to, aby ste namiesto preležaného víkendu išli s deťmi na výlet? Nedokážete ani pomyslieť na cvičenie, alebo sex? Až 75% žien každého veku trpí jesennou únavou.

Pracovné či školské povinnosti, potreby Vašich detí, tlak z finančnej stránky, dbanie o domácnosť, starosť o známych a príbuzných, zdravotný stav – je úžasné, že k tomu všetkému stíhame ešte aj spať. Zamestnaní ľudia vo veku od 24 až 54 rokov, majúci deti, spia v priemere 6 hodín denne. Možno sa niektorým šťastným podarí spať 8 hodín, čo je pre nás to najlepšie, ale napriek tomu sa počas dňa cítia unavení.

Únava sa stáva bežnou pre veľa zdravých žien, proste sme ju začali akceptovať ako súčasť života. Popritom väčšina z nás, inak zdravých a silných žien, si môže s týmto problémom sama poradiť bez ranného vyspávania, či užívania podporných liekov.

Začnite cvičiť.

Niekomu sa táto rada môže zdať zbytočná. Ako sa mám donútiť cvičiť, keď ledva vládzem udržať otvorené oči? Ako mi môže makanie v posilňovni zvýšiť energiu? Veda však tvrdí, že je to pravda. Jeden z dôvodov pre tento efekt pochádza z toho, čo sa stane, keď cvičíte: vaše srdce pumpuje viac kyslíka a živín do krvného obehu a pľúc. Kardiovaskulárny systém pracuje rýchlejšie, efektívnejšie, lepšie a Vy cítite viac energie.

Stravujte sa rozumne

Všimli ste si, koľko veľa žien pri sebe nosí energetickú tyčinku? Zväčša sú to tie ženy, ktoré nešportujú a teda si nepotrebujú telo dobíjať palivom (tým myslím kalórie) obsiahnutým v tejto tyčinke. Kupujú si ich, mysliac si, že niečo nazývané energetická tyčinka im dodá energiu.

Namiesto toho aby ste si do svojho jedálnička pripisovali tieto zbytočné kalórie, môžete zmierniť únavu počtom prijatých živín.

Živiny, ktoré Vám dodajú energiu a teda zmiernia únavu sú: omega-3 mastné kyseliny, železo, vitamín D, vitamíny skupiny B, zinok a magnézium.

Nie je tiež na škodu prijímať antioxidanty z pestovanej potravy: ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny, a vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom cukru, či bielej múky.

Prinášame Vám pár rád, ako udržať únavu pod kontrolou:

  1. Jedzte najmenej dva kusy ovocia, či zeleniny ku každému jedlu.
  2. Jedzte ovocie na desiatu a olovrant.
  3. Pite veľa vody, rovnomerne počas celého dňa.
  4. Vždy sa naraňajkujte!
  5. Chrumkajte mini porcie jedla počas dňa na udržanie hladiny cukru, a teda aj energie.
  6. Chodievajte von, dobíjajte sa slnkom, hýbte sa.

 

Dobite si energiu prírodnou cestou, pamätajte, že byť unavená počas celého dňa, nie je normálne

Zdroj: http://www.healthywomen.org

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
O autorovi