Od

Osobná hygiena je veľmi dôležitá vec, ktorá, ak by bola z nejakého dôvodu zanedbávaná, môže  stáť aj za príčinou zhoršeného zdravia a mnohých infekčných ochorení. Ak by ste sa podobným situáciám chceli vyhnúť, no aj napriek širokej ponuke trhu, si nemôžete vybrať ideálne riešenie,  správne doplnky a zariadenie kúpeľne, ste na správnom mieste. Poradíme vám s výberom vhodného sprchového kúta, ktorý splní aj tie najväčšie očakávania.

Čo môže ovplyvniť vaše rozhodnutie?

Ak si začnete vyberať podľa materiálov, potom je pri kúpe sprchovej kabíny nutné venovať pozornosť predovšetkým jej konštrukcii a vaničke. Tiež existujú dva typy sprchovacích kútov – otvorené a zatvorené.

Prvý typ, akoby sprchovací priestor „obliekal“ len čiastočne. Vnútorná stena je stenou kúpeľne a takéto kabíny sú inštalované zvyčajne v rohu samotnej miestnosti. Môžu byť kompletné, alebo si jednoducho k nim len dokúpite originálne sprchové sety.

Plne uzavreté sprchové kúty sú tesnené buď po obvode alebo zhora a môžu mať zložitú výplň, vďaka ktorej fungujú aj ich hydromasážne trysky.

Pri hľadaní toho ideálneho nezabudnite ani na podlahu. Aj tu si môžete vybrať v podobe kompletných setov, alebo si z jednotlivých častí svoj dokonalý sprchový kút jednoducho poskladať.

Nezabudnite na vaničku?

Dôležitým kritériom pre výber sprchového kúta je vanička. Okrem nej môžete mať sprchový kút zabudovaný priamo na podlahe. Pre niekoho môže byť druhá možnosť elegantnejšia, moderná a luxusná, ale z funkčného a dlhodobého hľadiska to až tak dokonalé riešenie pre všetkých byť nemusí.

Tu sa zohľadňuje tesnenie a stavebno izolačné prevedenie časti podlahy, v ktorej by mal byť umiestený takýto sprchový kút. Je to samozrejme ale na vašom zvážení.

Za spoľahlivejšiu verziu je považovaný sprchový kút s vaničkou. Dnes existuje niekoľko typov vaničiek:

  • smaltované;
  • kovové;
  • keramické;
  • akrylové
  • a z umelého mramoru.

Kovové typy vaničiek sú možno najodolnejšie, ale vyznačujú sa vyššou mierou hlučnosti pri kontakte, a po čase môžu, aj napriek dokonalej povrchovej úprave, korodovať a absorbovať nečistoty.

Dôstojnosť kameninových  vaničiek je v ich stabilite. Aj tu sú ale investície do kvalitných sprchových kútov viac než nutné.

Výhody akrylátu sú zasa o jeho tepelno vodivých vlastnostiach, čo znamená, že pod horúcou vodou sa okamžite ohrieva. Akrylová podložka neabsorbuje nečistoty a odoláva poškodeniu. Niekedy nemajú dokonca šancu ani tie najmenšie škrabance. Nemusí byť však dokonale pevná, preto by mala byť vanička ešte zosilnená zospodu. Pre niekoho to môže byť ale ideálne riešenie, nakoľko je aj samotná cena nižšia.

Čo je ešte dôležité?

Spĺňať požiadavky výberu dokonalej vaničky, všetky ponuky na trhu samozrejme nemusia. Každý jeden človek a rodina má svoje špecifické potreby, ktorým sa musia vaničky v sprchovom kúte prispôsobiť.

  • odolávať dostatočne veľkej hmotnosti;
  • mať špeciálny protišmykový povrch;
  • disponovať dobrými izolačnými vlastnosťami;
  • mať dostatočne veľkú plochu na voľný pohyb.

Sprcha

Výhodou sprchových kútov je jednoduchý systém umiestnenia sprchovej hlavice, vďaka ktorému sa  udržuje pravidelná hygiena oveľa jednoduchšie a bez zbytočne vysokých nákladov na spotrebu vody.

Mnohé z nich sú dokonca šetriace a dajú sa umiestniť naozaj všade. S pomocou uzatvoreného priestoru je potom dodržiavanie osobnej hygieny naozaj pohodlné a voda tečie len tam, kde je to žiaduce.

Ideálne je, ak je sprchová hlavica umiestnená v strede, optimálne v úrovni nad hlavou najvyššieho člena rodiny, pričom je jednoduchá regulácia takýchto setov umožnená správnym výberom podľa vašich špeciálnych požiadaviek. Ak sa musíte uspokojiť s umiestnením hlavice v blízkosti  batérie, dávajte si pozor, aby ste si pri sprchovaní rukou a lakťom nechtiac nezmenili teplotu vody.

Kľúč k dlhodobému a príjemnému užívaniu sprchových kútov

Dôležitým bodom je aj návrh sprchových dverí. Dvere sa môžu otáčať alebo posúvať. Sprchové kabíny s posuvnými dverami šetria priestor, pretože takáto konštrukcia umožňuje dverám rozptýliť sa pozdĺž roviny priľahlých stien. Takéto sprchy sú veľmi žiadané – z väčšej časti sú to modely s nižším výkonom.

 

Sprchové kúty s otváracími dverami, samozrejme, zaberajú viac priestoru, ale dizajn závesov týchto dverí je odolný a nevyžaduje zvláštnu pozornosť. Dbajte na to, aby sa dvere tesne uzavreli, inak sa nedá vyhnúť úniku vody. To isté platí aj pre posuvné dvere, pretože tesnosť dizajnu je kľúčom k dlhému a príjemnému používaniu sprchovej kabíny. Preto vám pri výbere prajeme naozaj šťastnú ruku a dobrý tip.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi