Od

Pri stavbe či rekonštrukcii akejkoľvek miestnosti v dome mnohí riešia dilemy. Dnes nie je problém vybrať si, naopak, na trhu existuje množstvo možností, ako urobiť zo svojho domu domov.

Existuje široký sortiment z každej oblasti, ktorá je potrebná do vašej domácnosti. Či si vychutnávate priestor v dome alebo si zariaďujete byt, záležať si dáte na každom detaile. Ak sa rozhodnete rekonštruovať kuchyňu alebo si postaviť novú, myslieť musíte na množstvo vecí, ktoré v konečnom dôsledku dokážu z kuchyne urobiť nielen priestor, kde sa stretávame pri príprave jedál či samotnom jedení.

Viac ako kuchyňa

Kuchyňa nie je len miestom, kde sa varí. Je to miesto, kde sa rodina stretáva pri rozhovoroch, dnešná doba ponúka široké možnosti prepojenia kuchyne s obývačkou či jedálňou. Je preto veľmi dôležité, aby ste mali všetko potrebné po ruke, aby ste mali v kuchyni dostatok úložného priestoru a aby ste vašu kuchyni využili na 100 %.

Myslite dopredu a doprajte si v kuchyni dostatok svetla

Je super, ak myslíte dopredu ešte pred samotným zariaďovaním. To znamená, elektrické rozvody naplánujte do posledného detailu. Dostatok elektrických zásuviek a správne umiestnenie osvetlenia, to je to, čo vám dokáže veľmi pomôcť pri práci v kuchyni. Stropné osvetlenie často v kuchyni nepostačuje, podobne ako v ostatných miestnostiach. Mať svetlo za chrbtom a tieň na pracovnej doske je nelogické, a preto dbajte na bodové osvetlenie nad pracovnou doskou. Čím viac svetla, tým ľahšia bude práca vo vašej kuchyni.

Zväčšite kuchyňu pomocou farieb

Aby ste do kuchyne vniesli ešte viac svetla, stavte na svetlé odtiene. Biela farba všeobecne opticky rozšíri priestor a rozjasní ho. Farebné vyhotovenie vo vašej kuchyni je však subjektívne, vašej fantázii sa medze nekladú a zvoliť si môžete aj z odvážnejších farieb, napríklad červenú či svetlozelenú, ktorá upokojuje.

Kvalitná pracovná doska

Pracovná doska je v kuchyni veľmi dôležitá. Materiál, z ktorého bude pozostávať, ovplyvní to, ako dlho vám bude slúžiť. Nerez je nestarnúci, no časom sa môže poškriabať. Keramický obklad sa v kuchyni neodporúča kvôli čisteniu škár. Materiál pracovnej dosky by mal byť odolný, bude čeliť vode a nepriaznivému vplyvu čistiacich prostriedkov.

Kuchyňa na malom priestore

Ak nemáte k dispozícii veľký priestor pre kuchyňu, nevešajte hlavu. Priestor sa dá nafúknuť veľmi ľahko. Ak bývate v malom byte, kde na kuchyňu neostane príliš veľa priestoru, vyberte skrinky, ktoré siahajú až po strop. Pre bežné používanie to príliš praktické nebude, no takéto skrinky môžete využiť na odkladanie sezónnych vecí. Malú kuchyňu „zväčšíte“ aj zabudovanými spotrebičmi či menším drezom. Na mnohých veciach sa dá „ubrať“, a tak aj kuchyňa v malom byte bude pôsobiť rozmerne.

Stôl ako dominanta kuchyne

Dominantou kuchyne je určite stôl. Ak si vyberiete masívny drevený stôl, bude tvoriť dominantu celej kuchyne. Siahnuť môžete aj po klasických malých stoloch, vybrať si môžete sadu stola a stoličiek, no ak ste kreatívna duša, stoličky si vyberiete podľa vlastného gusta. Tak či onak, jedálenský stôl je miesto, kde sa stretáva celá rodina, preto pri výbere myslite na to, ako často sa všetci pri tomto stole budete stretávať, myslite na pohodlie, ale aj na úžitkovosť a estetickosť.

Veľmi moderným výberom sú masívne drevené jedálenské stoly, ktoré vyniknú v každej kuchyni. Stôl z tmavého či dubového dreva je obľúbenou možnosťou na trhu. Vyberajte skutočne podľa toho, čo sa vám páči a na čo všetko chcete, aby bol jedálenský stôl používaný.

Rozložte si stôl podľa potreby

Ak myslíte na usádzanie viacerých osôb za jedálenským stolom, zvoliť si môžete zo širokej ponuky rozkladacích stolov. Požadovanú veľkosť stola dosiahnete roztiahnutím vrchného plátu stola na koľajniciach. Vybrať si môžete aj stôl, ku ktorému z oboch strán pridáte „krídla“, stôl sa jednoducho predĺži. Tak môžete za stôl usadiť aj viacero ľudí naraz.

Oválny či obdĺžnikový stôl

Tvar jedálenského stola, ktorý si do svojej domácnosti zvolíte, závisí od rôznych faktorov. Mnohí siahajú po obľúbených oválnych alebo okrúhlych stoloch do kuchyne. Za tieto stoly si členovia rodiny sadajú ako rovnocenní členovia, kde nemusia riešiť, kto bude sedieť za vrchom stola. Takéto stoly sú však na druhej strane vhodné len do priestranných štvorcových miestností, tam vyniknú najlepšie. Oválne stoly sú náročnejšie na priestor, pri nich musíte dbať aj na stabilný podstavec. Oveľa ľahšie si na dnešnom trhu vyberiete z obdĺžnikových jedálenských stolov.

„Zrealizujte“ svoju predstavu

Dnes si svoju kuchyňu pri stavbe alebo rekonštrukcii nemusíte len predstavovať. Môžete si ju jednoducho naplánovať pomocou aplikácie v mobile či tablete. Jednoducho si spustíte plánovač kuchyne, k dispozícii máte aj návod, podľa ktorého si vytvárate kuchyňu. „Naklikať“ si môžete najrôznejšie tvary miestností, hoci aj atypickú kuchyňu. Keď dokončíte svoju vizualizáciu, na záver si môžete pozrieť aj fotografiu vašej reálnej kuchyne, čo umocní vašu predstavu o kuchyni. Takáto aplikácia vám môže veľmi pomôcť pri plánovaní, pomáha vám získať predstavu o tom, ako vaša kuchyňa bude vyzerať.

Kuchyňa je miestnosť v dome, kde sa stretáva celá rodina, kde sa suroviny premieňajú na hotové jedlo, a v prípade prepojenia s obývačkou je to časť domu, kde trávime naozaj veľa času. Je preto potrebné venovať plánovaniu takejto miestnosti viac pozornosti, dbať na viacero faktorov a zariadiť si kuchyňu tak, aby všetko dôležité bolo poruke, a všetko, čo má byť uložené, malo svoje miesto.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi