Od

Keď naše deti začnú dosahovať tínedžerský vek, postupne im začíname stále viac a viac dôverovať, a zverovať stále viac zodpovedností.

Dôležitou vecou, ktorú by ste však v žiadnom prípade nemali podceniť, je dostatočná zodpovednosť dieťaťa samostatne dávkovať a užívať svoje lieky.

Okolo piatej či šiestej triedy na základnej škole, sa dieťa začne viac zaujímať sám o seba, a nadobúda potrebu samo sa o seba postarať. Veci ako sprchovanie, umývanie vlasov, pravidelné čistenie zubov, už viac nemusia byť pod Vašim dohľadom. V tomto veku už dieťa za Vami príde samo, ak cíti, že potrebuje medicínsky produkt na utíšenie bolesti hlavy, či iný menší zdravotný problém.

Úlohou rodičov, je rozhodovať či je dieťa dostatočne zodpovedné a pripravené plniť svoje povinnosti samostatne, bez upozornenia. Avšak musíme rozlišovať, že nie každá povinnosť či zodpovednosť je rovnako dôležitá. Preto je veľmi podstatné, aby sme zvážili či prenecháme našim deťom voľnú ruku, ohľadom užívania liekov.

Aj v prípade, že dieťa potrebuje užívať lieky pravidelne, pri ochoreniach ako alergie, diabetes či iné chronické záležitosti, rodičia by nemali prestávať monitorovať, či sú lieky užívané správne, ani v tínedžerskom veku dieťaťa. Nezabúdajte, že dieťa veľmi ľahko môže spraviť chybu  ohľadom množstva, či pravidelnosti užívania.

Porozprávajte sa.

Ako všetci vieme, tínedžeri si vždy myslia, že sa nemýlia. A tiež niekedy predpokladajú že „viac je vždy lepšie“. Ak Vášho tínedžera bolí hlava, veľmi ľahko môže predpokladať, že čím viac tabletiek užije, tým rýchlejšie bolesť prejde. Predíďte tomuto správaniu kým môžete, začnite sa o užívaní liekov správnou formou rozprávať už v skorom tínedžerskom veku.

Dôležité, je tiež nepodceňovať nátlak rovesníkov, ktorý často môže spôsobovať u Vášho potomka správanie, aké za iných okolností nevidieť. V tomto prípade je zásah rodiča obzvlášť potrebný.

Ak podchytíte vzdelanie dieťaťa v oblasti užívania medikamentov v skorom veku, Váš výstražný hlas budú v hlave počuť kedykoľvek, keď bude podľa nich potrebné siahnuť po pomoc liekov. Musíte dosiahnuť aby k liekov cítili zdravý rešpekt. Vytvorte v domácnosti prostredie, ktoré bude podporovať diskusie ohľadom užívania liekov. Pripomínajte im, že sa nemusia báť opýtať Vás, či ich lekára, alebo lekárnika, ak si nie sú v niečom istí.

Pár  bodov, na ktoré určite nezabudnite pri poučení Vášho dieťaťa.

  • Naučte ho čítať príbalový leták
  • Lieky pre dospelého nie sú vhodné pre deti
  • Viac nie je vždy lepšie.
  • Upozornite ho, že o lieky sa NIKDY nedelí s kamarátmi.
  • Naučte ho ako uchovávať lieky v bezpečí – mimo dohľadu a dosahu detí.
  • Uistite sa, že vie ako k sebe privolať pomoc v prípade potreby.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi