Od

Vysokoškolsky vzdelaných Slovákov rok čo rok stúpa. Smutné je, že väčšina z nich neplánuje hľadať prácu na Slovensku, ale prikláňa sa skôr k možnosti vycestovať do zahraničia. Viaceré rezorty sa snažia bojovať proti veľkému odlivu mladých ľudí, čoho dôsledkom sú opatrenia ako napríklad – príspevky na bývanie a podobne. Podstatné však je, či je vôbec potrebné, aby na Slovensku bolo toľko vysokoškolsky vzdelaných ľudí, keď nezamestnanosť aj tak výrazne neklesá. Veruže nie je. Školský systém časom určite utrpí ďalšiu porážku. A kto iný bude trpieť, keď nie študenti, ktorí študujú na školách, ktorých budúcnosť je neistá?

Redukcia vysokých škôl

Dobrým riešením by bola redukcia vysokých škôl. Veľké množstvo vysokých škôl produkuje pre trh neatraktívnych absolventov, čoho dôsledkom firmy lákajú na Slovensko ľudí s rozvojových krajín. Stále je dosť firiem, ktorým chýbajú skladníci, vodári, elektrikári, strojári alebo informatici. Naopak počet študentov humanitných vied neustále stúpa. Uplatniť sa však na trhu je podstatne ťažšie pre týchto študentov. Založenie s.r.o. zvládne len vysokovzdelaný človek, ktorý má najmä dlhoročnú prax. Myslíte si ale, že opraviť vodovodné potrubie dokáže človek vyštudovaný politológiu? Odpovedať si môžete každý sám.

Ako teda vyriešiť tento problém? Vyriešiť sa to dá redukciou vysokých škôl a zaúčaním študentov firmami sídliacich v slovenských mestách. Najmä podľa potreby trhu.

Keď vieš jazyky, dvere máš otvorené

Je pravda, že akonáhle ovládame aspoň jeden svetový jazyk, dvere máme otvorené do väčšiny firiem. Samozrejme, že určitú úlohu zohráva aj vzdelanie (zdravotníctvo, súdnictvo, školstvo). Jazyky patria ale k najdôležitejším požiadavkám každého zamestnávateľa. Pretože každá druhá firma komunikuje a obchoduje so zahraničím, nie je výnimkou, že zabezpečenie kurzov angličtiny pre firmy im nie je ľahostajné.

Pri výbere jazykovej školy zohľadňujte najmä jej históriu a recenzie. Vyhnete sa tak zbytočnej strate času a najmä peňazí.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi