Od

Na Slovensku sa v poslednej dobe čoraz viac udomácňujú detské narodeninové oslavy ktoré sme pred pár rokmi poznali iba z amerických filmov. V našom detstve sme oslavovali narodeniny iba s našimi rodičmi a s kamarátkami sme najviac zašli na zákusok do cukrárne. Deské oslavy sa však dnes stávajú spoločenskými udalosťami nie len pre deti ale aj pre ich matky, ktoré na organizáciu týchto osláv vynakladajú často veľké množstvo peňazí a energie. Zaujímali sme sa preto ako Mamy vnímajú detské narodeninové oslavy.

Plním si svoje detské sny

„Keď som bola malá, veľmi som túžila po Skákacom hrade. Dlhú dobu som svojich rodičov prosila aby mi ho kúpili. Uspokojila som sa až keď mi povedali, že mi ho kúpia hneď ako ho v nejakom obchode uvidíme. Samozrejme, žiadne hračkárstvo veľké skákacie hrady nemalo a tak sme „hľadali“ až kým ma táto túžba neprešla. Dnes by sa im to tak ľahko nepodarilo, keďže na internete sú obchody kde ponúkajú predaj atrakcií online.“ Smeje sa mama Silvia

Svoj sen si splním prostredníctvom svojho syna. V máji má náš Šimon 5 rokov a na toto jubileum mu na narodeniny zoženieme skákací hrad. Samozrejme, keďže bývame v paneláku nebudeme ho kupovať ale za minimálnu investíciu si ho prenajmeme. Nemyslite si, že z toho robíme nejaký cirkus, zvyšok oslavy bude jednoduchý. Tortu upečiem sama a aj to hlavne kvôli fotkám, a zvyšok občerstvenia budú iba nejaké chlebíčky a ovocie. Ani s výzdobou to preháňať nebudeme,  Myslím, že výzdobu si Šimon o pár rokov pamätať nebude, zážitky sú to, čo sa ráta.

1977407_612459202172633_726682869_n

Kto nevie piecť, môže si tortu objednať. Toto sú nádherné torty z Betty’s Factory.

 

Príprava oslavy alebo studená vojna?

„Keď sa blížia narodeniny mojich detí mám zmiešané pocity. Radosť s veľkého dňa môjho dieťaťa sa mieša s nervozitou z toho, ako dopadne oslava.  Mamičky u nás v škole akoby viedli nevyhlásenú vojnu kto z koho. Ako keby sa na základe veľkoleposti oslavy udeľoval titul matka roka o ktorom mi nikto nič nepovedal. Najradšej by som žiadnu oslavu ani neorganizovala ale nechcem aby moje dieťa bolo vyvrheľom spoločnosti. Najbližšiu narodeninovú oslavu má môj syn o 2 mesiace. Už aby som pomaly začala organizovať, inak na jeho oslavu cirkus nezoženiem“ žartuje Ivana, mama 7 ročného Filipka.

Kľudné posedenie mamičiek a dcér

Moja dcérka si vybrala oslavu v štýle čaju o piatej. Ona a 7 jej kamarátok, ktoré prídu aj s mamičkami. Šatičky sú povinná výbava, takže dúfam, že to nebude žiadny divoký žúr. Dcéra je zainteresovaná do každej fázy príprav, od pozvánok, plánovania programu aj menu až po rozpočet. Poňali sme to aj edukatívne tak, aby si uvedomovala, že ani na narodeniny peniaze z neba nepadajú, a musí si vybrať to, čo naozaj chce. Má 7 takže samozrejme väčšinu vecí robíme samozrejme my ale považujeme za dôležité niektoré veci deťom vysvetľovať od malička. Okrem toho si vedie denník príprav, takže aj po pár rokoch bude mať na to pekné spomienky. Kristína, mama Emmky 7

Párty s podmienkou

Detské oslavy vnímam ako Teambuilding v detskom vydaní. Je prospešné, ak sa deti stretnú aj  mimo školy a zažijú spolu niečo zábavné. Sú však veci, ktoré mi na nich vadia. Napríklad to, že dieťa ktoré vynechá jednu oslavu akoby ani nebolo ich kamarátkou keď sa oslavy nezúčastní.  Ďalším negatívym javom v spojitosti s detskými oslavami sú intrigy, ktoré 11 ročné dievčatká vedia okolo pozývania urobiť.  Politici pred voľbami by sa chvíľami od nich mohli učiť. Deniska preto dostala podmienku, že na oslavu musí pozvať všetky spolužiačky aby sa oni rozhodli či prídu. Ďalšou vecou čo mi prekáža je, že niektoré mamičky pochopili oslavy narodenín ako súťaž v obžerstve. S dobrým úmyslom nakúpia kvantum sladkostí, pizze a iných nie celom zdravých jedál. Viem, že úmysel mamičiek je nepochybne dobrý, chcú deťom urobiť radosť ale nemyslím si, že zdravším výberom jedla deti o niečo ukrátim.  Namiesto sladkostí budeme mať iba Cupcakes a ovocie sladené nápoje nahradia limonády a nemyslím, že by u nás deti mali trpieť nedostatkom.

My v redakcii veríme, že kľúčom k skvelej detskej oslave nie je množstvo minutých peňazí alebo najprepracovanejšia výzdoba ale to, aby sa deti na oslave cítili príjemne a bavili sa.

Ak sa chystáte detskú oslavu a chceli by ste sa inšpirovať, vytvorili sme nástenku na Pintereste s inšpiratívnymi nápadmi. Ak máte lepšie a chceli by ste sa o vaše nápady a fotky podeliť, pošlite nám ich na redakcia@vosvetezien.sk.

 

 

 

4.00 avg. rating (89% score) - 1 vote
O autorovi