Od

Vítame Vás pri našom prvom recepte, ktorý je zároveň prvým receptom na tejto stránke vôbec.Ako sme zmienili v našej predchádzajúcej recenzii na Knihu: Z kuchyne bohémskej Bratislavy, rozhodli sme sa, že sa my, Bohémske Cépéčkárky každý mesiac stretneme, uvaríme si niečo podľa tejto knihy.

Následne ako pravé bohémske cépéčkárky pôjdeme do bratislavských ulíc a pohostinstiev, kde budeme prešporákom, potomkom postáv z tejto knihy zaberať „ich“ miesto v pohostinstvách v tomto nádhernom meste.

Prvým receptom, ktorý sme sa rozhodli vyskúšať bol krumpľový veniec a nebolo to iba pre to, že sa nám zdal banálne jednoduchý ale najmä preto, že priamo do receptu ide víno, čo nám umožnilo :

2014-10-31 21.23.06

Na veniec budete potrebovať:

¾ kila v šupke uvarených zemiakov(nahrubo nastrúhaných), polovicu postrúhaného oštiepka, tri vajcia, posekanú otiepku petržlenovej vňate, soľ, mleté biele korenie, olej a strúhanku.

Postup na prípravu venca je viac než jednoduchý. S olejom a strúhankou vymastíme formu na bábovku. Z oštiepku odoberieme trochu bokom. Zvyšok surovín spolu zmiešame. Zmesou naplníme formu. Dáme piecť do trúby predhriatej na strednú teplotu po cca 20 minútach pridáme na vrch zvyšok oštiepka. Dopečieme … a ajhľa Krumpľový veniec z kuchyne Bohémskej Bratislavy.

Na omáčku budete potrebovať:

Pol kila póru, polievkovú lyžicu masla, polovicu nastrúhaného oštiepku, 1,5 deci zeleninového vývaru, ¼ litra bieleho vína, 1,5 deci sladkej smotany.

Pór nakrájame na tenké kolieska, ktoré opražíme na masle, po chvíli pór zalejeme vývarom a necháme 10 minút dusiť. Následne pridáme víno a syr a čakáme, kým sa syr neroztopí, na záver vmiešame smotanu.

 

Odporúčanie na záver: K pečeniu neprizývajte večne hladných kamarátov My sme zavolali jedného Otesánka (Ak nevieš kto je Otesánek, tak sa to môžeš dočítať tu). Kým sme pripravovali suroviny odjedol také množstvo oštiepka, že musel ísť ešte dokupovať ďalší. Dodržovanie receptu bolo pre neho cudzím pojmom a tak oštiepku stále do receptu pridával (po vzore iných rozprávkových postavičiek, psíčka a mačičky „Veď oštiepok je dobrý, tak keď ho dám viac môže to byť len lepšie.“). A keď sme mu už nedovolili prisypať oštiepku do cesta, kým sme sa spamätali posypal veniec aspoň po povrchu. My však odporúčame dodržovať pomery v pôvodnom recepte.

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes
Tagy: