Od

Otázka platenia na rande je háklivá ako vždy a háklivejšia čoraz viac. Lebo s posúvaním rolí muža a ženy sa zmenili aj príjmy, a tiež spoločenské roly ako také.13

Myslím, že stále je však jasné, že kto pozýva, ten platí. A keďže vo väčšine prípadov pozýva na prvé rande muž, platí on. Očakáva sa to a je to normálne. O tom sa snáď nemusíme hádať.

Podľa niektorých, by mal chlap platiť počas celej fázy randenia – a teda aj vyberať podniky, vymýšľať program. Ak však idú veci dobre, a z dvoch troch rande sa stane päťdesiat, je prirodzené a očakávané, že vytiahneme peňaženky a priložíme ruku k dielu.

Oficiálne stránky dnešnej etikety hovoria: “Obvykle účet platí muž. Ak žena pozíva muža (čo dnes nie je nič neobvyklé), potom platí ona.“

Kedysi nepripadalo do úvahy, aby žena pozývala muža do reštaurácie. Dnes je to úplne bežná vec. Jej hostiteľské povinnosti sú potom samozrejme rovnaké, aké má hostiteľ – muž. Hostiteľ pozýva, vyberá reštauráciu, príde asi o pätnásť minút skôr na stretnutie a čaká hosťa, jedná s obsluhou a zaplatí účet.

Väčšina žien, však zastáva názor – raz ja, raz ty. Čo je v dnešnej dobe, asi najvhodnejším riešením. Muž ostane džentlmenom a žena sa nebude cítiť podceňovaná.

Ďalšou možnosťou, je deliť si účet na polovicu, alebo zaplatiť len za svoju časť. Buďte pri tom ohľaduplní, a ukážte že sa viete správať v spoločnosti. Chcete platiť osobitne, ale poviete to až keď je účet na stole? V slušnej reštaurácii, kde váš čašník má na starosť  viac “svojich” stolov to jednoducho naštve. Stačí to povedať pri objednávke a je pokoj. Čašník si vás vopred rozdelí a získate si jeho sympatie.

Ak ste však so svojou polovičkou v dlhodobom vzťahu, spoločná finančná stránka by mala byť o komunikácii. Sami sa navzájom poznáte najlepšie, a preto najlepšie viete, ako sa zachovať pri platení spoločných účtov.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi