Od

Príprava raňajok je po návšteve toalety a umytí rúk, tváre a zubov väčšinou treťou činnosťou v poradí, ktorej sa človek ráno venuje. Na zdravie a výkonnosť počas dňa však majú raňajky zásadný vplyv. Máme pre vás zopár tipov, podľa ktorých si pripravíte skvelé raňajšie jedlo, ktoré vás nabije energiou a nezaťaží váš žalúdok.

 

Pitný režim hneď od rána

Hoci pri spánku ľudské telo nevyvíja zvlášť vysokú aktivitu, doplnenie energie mu po prebudení padne vhod. Základnou vecou, ktorú by ste nikdy nemali vynechať, je zavodnenie organizmu. Odporúča sa vypiť aspoň pohár nie veľmi studenej vody nalačno, pričom môže byť obohatená napríklad o citrónovú šťavu. Výborný na doplnenie tekutín hneď z rána je aj čaj, podporiť príjem tekutín však môžete napríklad aj konzumáciou čerstvej uhorky. Ranná káva môže byť fajn, do bilancie prijatých tekutín ju ale nepočítajte, keďže má odvodňovacie účinky.

 

Raňajky by mali byť pestré – farebne aj zložením surovín

Na tanieri by každé ráno určite nemala chýbať poriadna porcia zeleniny. Najlepšie sezónnej, ktorá rastie v našich zemepisných šírkach. Chutné a zdravé raňajky by sa v lete to teda nemali zaobísť bez rajčiny či uhorky, v zime, keď zeleninka rastie len supermarketoch, to je napríklad pór, mrkva či iná koreňová zelenina. Veľmi fajn sú tiež rôzne druhy kapusty. Okrem vitamínov a minerálov zo zeleniny nezabúdajte ani na kvalitné tuky, bielkovín a sacharidy. Super potravinami, vhodnými k raňajkám, sú napríklad vajíčka, ryby, kvalitná šunka a syry, celozrnné pečivo, vločky, akýkoľvek druh semienok, vlašské orechy alebo med.

 

Občas skúste niečo netradičné

Strava by mala byť najmä pestrá a zložená z kvalitných a čerstvých surovín. Odporúčame z jedálnička postupne vylúčiť všetky polotovary. Odľahčíte tak svojmu tráveniu a sprehľadníte svoj jedálniček. Keďže žalúdok zrána priaznivo reaguje na teplé jedlá, skúste to, čo dlhé roky praktikovali naši predkovia. Konzumácia hustej desiatovej polievky (napríklad hŕstkovej, bohatej na strukoviny a zeleninu) vás nie len zahreje, ale aj príjemne zasýti a pritom zbytočne nezaťaží vaše trávenie.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi