Od

Najchladnejší mesiac v roku sa nám pomaly prehupol do toho druhého –studeného  februára. Snehu nám pani Perinbaba moc nenadelila, no vyzerá to tak, že mrazivého obdobia sa ešte tak skoro nezbavíme. Tento (ne)čas nejedna, do kolobehu starostí zabehnutá, mamina, pani či slečna zabudne chrániť si to najdôležitejšie – svoje zdravie.

Ako ostať zdravá aj v zime? Prinášame Vám zopár časom odskúšaných a veľmi jednoduchých rád ako sa chrániť v časoch, keď nám nepomáha slniečko.

Kadiaľ nám uniká drahocenné telesné teplo?

Idete von zababušená od hlavy až po päty v teplom kabáte, páperovej bunde, či dokonca kožuchu? Čudujete sa prečo Vám je napriek tomu neskutočná zima? Faktom je, že najviac telesného tepla uniká cez hlavu a končatiny. Preto, i keď si žiadna z nás nechce poškodiť frizúru, či zvádzať večný boj s elektrizovaním vlasov,  podceňovať význam čiapky je veľká hlúposť. Teplý kabát nie je všetko. Stavte preto na ochranu nôh i rúk. Vynechávanie rukavíc tiež vedie k neľahkým zdravotným problémom. Máme na mysli celozimný boj so začervenaním, suchosťou, svrbením, drobnými vyrážkami až bolestivým praskaním kože.

Voda živá

Zatiaľ čo počas letných, horúcich mesiacov sme z každej strany upozorňovaní na dôležitý prísun tekutín, v zime by si dôležitosť dodržiavania pitného režimu akoby nikto neuvedomoval. Opýtajte sa sami seba, koľko vody ste vypili napríklad dnes? Dokonca aj prieskum z roku 2004 preukázal, že chlad znižuje pocit smädu až o 40%. Pamätajte, že piť až keď ste smädní, je neskoro, organizmus tak len kričí o ratu. Dbajte teda na dostatočný príjem tekutín. Spojte príjemné s užitočným a namiesto prehriateho radiátora zvoľte na zahriatie horúci čaj.

Tekutiny môžete to organizmu doplňovať aj konzumáciou ovocia či zeleniny bohatých na obsah vody. Ďalším nemilým fenoménom je, že v zime zabúdame konzumovať ovocie a zeleninu bohaté na vitamíny. Trh týchto potravín, je v zimných mesiacoch síce drahší, no ich časté vynechávanie nám taktiež veľmi neprospieva.

Horúce kúpele

Prídete vyzimení domov a prvé na čo myslíte, je ako si vo vlastnej kúpeľni spravíte parnú lázeň? Pre Vás zaslúžený relax, no pre telo vysoký teplotný šok. Príliš horúca voda spôsobuje vysušovanie pokožky, na hlave môže dokonca spôsobiť výskyt lupín. Zvážte preto teplotu vody pri sprche či kúpeli, pokožku dôkladne vysušte a nezabúdajte na kvalitné telové mlieko.

Prekúrená izba nie je vždy výhrou

Domáce teplúčko je v chladnom počasí síce príjemné, no príliš horúci, umelo vykúrený vzduch vysušuje nie len vaše sliznice, čo spôsobuje ťažkosti s dýchaním,  ale pôsobí nepriaznivo aj na pokožku a vlasy. Aj v zime je nesmierne dôležité vetrať. V prípade, že máte sliznice veľmi citlivé na vysušovanie pomôžte si zvlhčovačom vzduchu.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi