„Pozitívne bomby“

17 júla, 2013 o 22:31

Od

Viete, ktoré ovocie a zelenina má najlepšie účinky na váš organizmus? 1 (1)

Farby zdravého jedla

Zdravé ovocie a zeleninu spoznáme aj podľa správnej farby. Aj tieto kategórie majú svoj význam.

Biela farba: Sem patrí napríklad cesnak, cibuľa, karfiol či petržlen. Hlavným významom ovocia a zeleniny, ktoré su bielej farby je podpora imunity.

Zelená farba: Hlavnou funkciou je detoxikácia organizmu. Patrí sem napríklad uhorka, brokolica, paprika, kapusta alebo zelené jablko.images (1)

Oranžová farba:  Ovocie a zelenina s touto farbou má proti rakovinotvorné účinky. Môžme sem zaradiť hlavne mrkvu, pomaranč, mandarinky, marhule či dokonca oranžovú papriku.

Červená farba: Rajčiny, červená paprika, cvikla, jablká atď. Tieto všetky druhy nám pomáhajú, aby sme mali zdravé srdce.

images (3)Žltá farba: Tento druh si obľúbia hlavne ženy, pretože napomáha ku kráse. 😉 Zaraďujeme sem napríklad kukuricu, citrón či dokonca aj nektarinku a žltý melón.

Purpurová farba: Jej hlavnou funkciou je, aby nás dlho udržala zdravých. Patrí sem napríklad kapusta, maliny, čučoriedky a podobne.

 

Ktoré ovocie a zelenina sú najzdravšie a najprospešnejšie ?

Brokolica

brokolica_ilustrakyznetu_10_4.1

Plná vitamínov a látok, ktoré maju antivírusové a antibakteriálne účinky. Preto je dobrá aj proti rakovine, či ako prevencia pred cukrovkou. Brokolica zabraňuje prejedaniu a má aj pozitívny vplyv na naše kosti. V poslednej dobe sa o nej hovorí ako o „zázračnom lieku“.

Jablká

Toto ovocie je hlavne vhodné pri chudnutí a regulovaní hmotnosti. Sú vhodné pre diabetikov a pomáhajú aj pri astme. Sú prevenciou pred závažnými ochoreniami ako Alzheimer, rakovina prsníka, hrubého čreva, pľúc a pečene.

Cvikla

Asi nie veľmi obľúbena potravina pre viacero ľudí, ale keby si uvedomíme jej priaznivé účinky na náš organizmus verím, že ľudia by ju začali jedávať častejšie a vo väčších množstvách. Obsahuje antioxidanty, ktoré nás chránia pred voľnými radikálmi, prečisťuje náš organizmus a tým pomáha predchádzať aj tráviacim problémom. Znižuje cholesterol a má vynikajúce účinky na našu krv.

Cesnak

Nie nadarmo sa hovorí, že cesnak je prírodné antibiotikum. Skutočne má antibiotické vlastnosti a takisto znižuje aj hladinu cholesterolu v krvi. Sú bohatý zdroj vitamínu B, vápniku a fosforu. Jeho najväčším plus je pravdepodobne to, že je prevenciou proti infarktu myokardu.

Čučoriedky

images (2)

Chutné, zdravé a plné vitamínov. Presne to sa v nich skrýva. Mnohí ho označujú za to najlepšie a najzdravšie ovocie na svete. Čučoriedky majú viac významov, ale asi tým najväčším je ten, že pomáhajú nášmu zraku. Ženy citlivé na prechladnutia ich asi veľmi dobre poznajú. Často nám odvary a vitamíny z nich pomôžu ešte viac ako antibiotiká. Sú prospešné aj pri infekciách a tráviacich problémoch. Sú aj veľkou bariérou pre rakovinové  bunky. Priaznivo pôsobí aj na opuchy.

A na záver sa zamyslite, koľko vás stojí v lekárni krabička „vitamínov“ , ktoré v skutočnosti ani nemusia byť vitamíny a koľko vás stojí vypestovať si vlastné ovocie a zdravú zeleninu? Možno viac úsilia, ale na našom zdraví sa to určite odzrkadlí.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes