Od

Vedeli ste, že konopný olej pochádza zo strednej Ázie? Už v minulosti sa používali rastliny ako lieky a konope bolo jedným z najstarších rastlín používaných na liečbu. Aké pozitívne účinky ponúka konopný olej a ako ho najlepšie využiť?

Zdroj titulného obrázka: Bigstockphoto.com

Konopný olej ako liek

Konopný olej má zelenú farbu, je koncentrovaný, lepkavý a vysoko prchavý. Označuje sa ako výrobok, ktorý dokáže účinne liečiť mnohé zdravotné problémy, od migrény a úzkosti dokonca až po rakovinu.

THC (tetrahydrokanabinol) je prirodzená zlúčenina nachádzajúca sa v esenciálnom oleji z konope, o ktorom je známe, že je spojená s uvoľňovaním hormónov, ktoré spôsobujú potešenie a relaxáciu mysle. Pomáha tak znížiť stres a zmierňuje úzkosť.

S vyššími hladinami stresu sa spájajú ochorenia ako vysoký krvný tlak, cukrovka, vysoký cholesterol a následné srdcové poruchy. Konopný olej dokáže kontrolovať emočné výkyvy a predchádza tak mnohým ochoreniam, prípadne zlepšuje ich priebeh.

Konopný esenciálny olej má antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým pomáha predchádzať niektorým kardiovaskulárnym ochoreniam a znižuje hladinu cholesterolu. Zlepšený obeh, ktorý je výsledkom, je životne dôležitý pre zdravie srdca.

Výrobky z konopného oleja sú známe aj ako prostriedky na zmiernenie bolesti. Zmierňujú chronickú aj akútnu bolesť a majú tiež protizápalové vlastnosti. Vedci dokonca dokázali, že rôzne kanabinoidy, nachádzajúce sa v konopnom oleji, účinne zabíjajú rakovinové bunky, zabraňujú ich rozdeleniu a bránia tak tvorbe nádorov a šíreniu rakovinových buniek.

Olej z konope je užitočný pri rôznych kožných ochoreniach, ako je napríklad ekzém a psoriáza. Liečba konopným olejom dokonca stimuluje rast vlasov a dodáva vlasom vyšší lesk. Používa sa aj proti akné a zvyšuje ochranný štít, aby bojoval proti každodennému poškodeniu.

Zaujímavosť na záver

Na Slovensku sa môžu pestovať len odrody konopy siatej, ktoré obsahujú menej ako 0,2 % THC. Tieto odrody sú všeobecne odolnejšie voči škodcom a hubovým ochoreniam.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi