Vi(e)deli ste?

25 októbra, 2016 o 11:57

Od

Ak niečomu prikladáme zvýšenú pozornosť, hovorí sa, že si to strážime ako oko v hlave. Tento prímer je dobrou ilustráciou významu, ktorý pre človeka jeho oči majú. Avšak aj vo zvieracej ríši by sme našli v spojitosti so zrakovým orgánom niekoľko zaujímavostí.

Viac očí, viac rozumu?

Koľko zvieracích druhov, toľko párov očí. Dalo by sa nadnesene povedať. Napríklad taká dážďovka hrá slepú babu celý život, zato medúzy so svojimi 24 očami vidia aj to, čo nemusia. Pavúky sú na tom podobne. Oči majú v pároch, väčšinou v štyroch alebo troch, no v tropických krajoch existujú aj jedince s dvoma či dokonca jedným párom očí. A viete ktorý živočích má najväčšie oko na svete?  Je to kalmar obrovský, priemer oka ktorého môže atakovať až hranicu 30cm. Vzhľadom na dĺžku jeho tela sa však netreba čudovať. Môže mať aj viac ako 15 metrov.

Svalnaté oči

Oči sú jedným z najzložitejších orgánov ľudského tela. Patrí im dokonca druhé miesto, hneď po mozgu. Čo sa týka svalstva, ktoré oko ovláda, aj tu sú výsledky viac ako prekvapivé. Svaly oka sú totiž vzhľadom na svoj výkon asi najviac predimenzovanými svalmi v našom tele. Sú 100krát silnejšie a výkonnejšie ako je potrebné na to, aby plnili svoju funkciu. Aj vďaka tomu žmurkneme viac ako 4milionkrát za rok a 5krát za sekundu rýchlosťou viac ako 100milisekúnd na jedno žmurknutie.

Laserom do oka

Ľudské oči sú mimoriadne zložitým orgánom. Skladajú sa z viac ako 200miliónov funkčných častí a obsahujú viac než 100miliónov svetlocitlivých buniek. Preto aj ich operácia musí prebiehať s laserovou presnosťou. Doslova. Moderné zákroky očnej chirurgie maximálne bezpečne a bezbolestne vybaví femtosekundový laser. Oproti iným typom laserov je mnohonásobne rýchlejší a vhodný aj pre pacientov s bežnými vadami oka ako ďalekozrakosť, krátkozrakosť alebo astigamtizmus.

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
O autorovi