Od

Choroba mladých ľudí, aj tak sa zvykne označovať keratokonus – ochorenie, ktoré sa dlhé roky vyvíja nepozorovane. Viete, ako sa prejavuje a či sa dá vôbec liečiť?

Keratokonus je ochorenie, ktoré je pre zrak človeka skutočne nebezpečné. Spôsobuje totiž deformačné zmeny na inak guľovitej rohovke, keď dochádza k jej stenčovaniu a kužeľovitému vyklenutiu. Keďže cez rohovku vstupuje do oka svetlo, akékoľvek zmeny tvaru sa negatívne prejavia na kvalite videnia.

Objavuje sa zhruba u 0,5 percenta populácie, najčastejšie postihuje mladých ľudí vo veku okolo 20 rokov, nevyhýba sa však ani deťom. Pre keratokonus je typické, že sa zväčša objavuje na oboch očiach, no v rozličnej miere. Samotný progres ochorenia je daný vekom, čím nižší, tým rýchlejšie napreduje. Presný dôvod, prečo sa keratokonus u niekoho objaví a u iného nie, sa zatiaľ nepodarilo úplne odhaliť.

Odborníci však predpokladajú, že výskyt ochorenia má do činenia s dedičnosťou, atopiou, alergiami a v neposlednom rade aj mechanickými vplyvmi, čiže častým trením či šúchaním oka.

Aké sú príznaky?

Keratokonus je zradné ochorenie, pretože si prvotné príznaky nemusíte dlhé obdobie vôbec všimnúť. V začiatkoch je nenápadný, vyskytujú sa občasné problémy s ostrým videním, mnoho ľudí si ho preto mylne zamieňa s bežnými refrakčnými chybami, ktoré sa prejavujú ťažkosťami pri čítaní či šoférovaní.

Veľmi často sa popri keratokonuse u pacienta vyvinie aj ďalšie ochorenie – astigmatizmus, čiže nepravidelné zakrivenie očnej rohovky. Na pravú príčinu sa príde až vtedy, keď dioptrie ani kontaktné šošovky nedokážu problémy s rozmazaným videním korigovať. Ak sa keratokonus nepodarí odhaliť včas, dochádza k úplnému zakaleniu rohovky, v niektorých prípadoch až k extrémnemu stenčeniu rohovky, čo vedie k jej pretrhnutiu. V konečnom štádiu pacientovi hrozí úplná strata zraku.

V prvom štádiu pomôže ožarovanie

V minulosti liečba keratokonusu bola bola možná použitím tvrdých kontaktných šošoviek, ktoré však neprinášajú pre pacienta trvalé riešenie, iba dočasné korigovanie ochorenia. Ide teda o neefektívnu formu liečby, nehovoriac o tom, že kontaktné šošovky mnoho ľudí v očiach neznieslo. Našťastie, medicína postúpila odvtedy míľovými krokmi vpred a dnes ponúka pacientom prijateľnejšie a hlavne trvalé riešenia.

Určenie adekvátnej liečby sa odvíja podľa štádia, v ktorom ochorenie diagnostikuje očný špecialista. V tom prvom sa využíva metóda ožarovania rohovky ultrafialovým svetlom – tzv. Corneal Cross Linking (CXL), ktorej cieľom je pozastaviť napredovanie keratokonusu spevnením kolagénových väzieb v tkanive rohovky. Táto metóda však nedokáže odstrániť u pacienta cylindrickú chybu.

Segmenty ako inovatívne riešenie

V druhom a treťom štádiu sa využíva tzv. implantácia intrastromálnych segmentov (prstencov) do zdeformovanej rohovky, ktoré dokážu upraviť a vyrovnať tvar rohovky. Vďaka tomuto inovatívnemu zákroku je možné minimalizovať nutnosť transplantácie, prípadne ju aspoň oddialiť. Podľa stavu ochorenia sa do rohovky vloží buď jeden, alebo dva segmenty, v poslednom kroku sa oko prekryje kontaktnou šošovkou, ktorú chirurg vyberie po štyroch dňoch. Samotný zákrok netrvá viac ako pol hodiny a vykonáva sa pod lokálnou anestéziou priamo v ambulancii očného špecialistu.

Transplantácia rohovky ako posledná možnosť

Ak je pacient vhodným kandidátom, čo sa určuje podľa hrúbky rohovky, veľkosti dioptrickej chyby a štádia ochorenia, je možné počas jednej operácie podstúpiť naraz dva zákroky. To znamená, že pacientovi sa excimerovým laserom podľa topografie rohovky skoriguje refrakčná chyba a zároveň sa vykoná spomínaná metóda CXL, ktorej cieľom je spomalenie progresu keratokonusu. Vo vysokom štádiu sa ochorenie lieči formou transplantácie rohovky, najmä v poslednom období je populárna tzv. lamerálna keratoplastika, pri ktorej sa vnútorná vrstva rohovky ponechá a transplantuje sa len stredná a vrchná časť.

Využívaná je najmä z toho dôvodu, že je pre oko pacienta menej zaťažujúca a riziko vzniku pooperačných komplikácií je nižšie. V niektorých prípadoch je však nevyhnutná kompletná transplantácia v celej hrúbke – perforujúca keratoplastika. Aj napriek možno odstrašujúcemu pomenovaniu sa oba zákroky vykonávajú ambulantne v lokálnej anestézii, pacient sa však musí pripraviť, že čakacia lehota dodania novej rohovky sa zvyčajne natiahne na niekoľko mesiacov.

Nepodceňujte výber kliniky

Na Slovensku v súčasnosti máme len jedno neštátne pracovisko, ktoré vie pacientovi zabezpečiť liečbu keratokonusu vo všetkých štádiách ochorenia a ktoré sa zároveň môže pochváliť najväčším počtom transplantácií rohovky. Reč je o Očnej klinike Veselý, ktorých očná ambulancia v Bratislave nie je jediná na Slovensku. Pacienti, ktorí sa rozhodnú pre túto kliniku, podstúpia v rámci predoperačnej diagnostiky viacero špeciálnych vyšetrení, ako optická topografia rohovky Scheimpflugovou kamerou, keratometria či biomikroskopia, vďaka ktorým je možné nastaviť najvhodnejšie a najbezpečnejšie liečebné postupy.

Možnosť absolvovať všetky zákroky je pre človeka trpiaceho týmto ochorením jedným z najdôležitejších aspektov, keďže v prípade keratokonusu je pre naozaj efektívnu a úspešnú liečbu veľmi často potrebné „vyskladať“ pacientovi viacero vhodných metód a zákrokov.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi