Od

IMG_20131222_122545Okrem sľúbených prírodných výťažkov a látok ako Q10, či vitamín E, sa v našej kozmetike môžu nachádzať i nebezpečné ingrediencie, ktoré môžu spôsobovať nielen alergické reakcie, ale aj zvýšiť riziko rakoviny a byť príčinou hormonálnej poruchy.

Len veľmi ťažko sa nájde kozmetický produkt, ktorý neobsahuje ani jednu škodlivú látku, no práve týmto by ste sa mali snažiť vyhnúť. Aby ste si boli vždy isté, že kupujete bezpečný kozmetický prípravok, stiahnite si náš malý zoznám tých najnebezpečnejších ingrediencií a majte ho vždy „poruke“ pri svojom nákupe kozmetiky. (Nájdete ho na konci článku.)

  1. Parabény – v poslednej dobe, veľa kozmetických firiem udáva na etikety, že ich výrobky sú paraben-free, alebo bez parabénov. Či je to naozaj tak, nemali by ste nájsť v ingredienciách slová ako methylparaben, propylparaben, ethylparaben, butylparaben a iné s koncovkou -paraben. Parabény môžu byť príčinou porúch v hormonálnom systéme. V kozmetike sa používajú ako konzervačné látky, ktorých žena príjme približne 50 mg denne, práve prostredníctvom kozmetiky.
  2. BHA (butylated hydroxyanisole) a BHT (butylated hydroxytoluene) – môžu spôsobiť alergie, negatívne vplývať na hormonálny systém a byť karcinogénne. BHA je už Európskou úniou zakázané používať ako parfumovú zložku v kozmetike.
  3. PEG (polyethylglykoly) – zvyšujú priepustnosť kože, a tým umožňujú lepšiu absorpciu produktu. PEG-y sú uvedené ako možný karcinogén a môžu byť rizikové pre nervový systém človeka. V ingredienciách hľadajte skratku PEG, prípadne PEG ethylene oxide a 1,4-dioxane. Butylene glycol, propylene glycol, polyoxyethylene, a všetko, čo končí –eth alebo –oxynol, patriac do tejto skupiny, sú rovnako nebezpečné.
  4. Lauryl a laureth sulfáty – medzi najčastejšie lauryl a laureth sulfáty, s ktorými sa môžete v kozmetike stretnúť, sú sodium lauryl sulfatesodium laureth sulfate. Vyskytnúť sa môžu aj ammonium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate. Ich prítomnosťou v kozmetike môže prísť k podráždeniu očí, pokožky a dýchacích ciest.
  5. Petrochemikáliemineral oil, petrolatum, paraffin, petroleum distillate, mineral jelly a petroleum jelly sú chemikálie, ktoré upchávajú póry a negatívne vplývajú na prirodzenú schopnosť pokožky vylučovať z tela toxíny. 
  6. Ftaláty –  môžu škodiť vývinu nenarodeného dieťaťa a oslabiť plodnosť ženy. Sú často súčasťou „fragrance“; parfumovej zložky, čo veľa kozmetických značiek považuje za firemné tajomstvo, a tak nie sú konkrétne uvedené. Ak sa v ingredienciách predsa udávajú, tak potom s koncovou -phthalate alebo ako skratky DEHP a DBP. Najlepším pravidlom ako sa vyhnúť ftalátom sú výrobky označené ako „unscented“/bez vône alebo čím menej kozmetika vonia, tým je koncentrácia nebezpečných látok menšia. Ďalšou radou môže byť francúzska kozmetika Corine de Farme, ktorá sa nachádza už aj na slovenskom trhu v sieti DM drogérie. Corine de Farme je hypoalergénna kozmetika, ktorá sľubuje absenciu ftalátov, parabénov a phenoxyethanolu.
  7. Anolamidy – chemikálie so skratkami MEA, TEA, DEA sú považované za karcinogénne. Používajú sa do prípravkov na ich krémovú konzistenciu.
  8. Siloxány – patria sem cyclotetra-siloxane, cyclopenta-siloxane, cyclohexa-siloxane. Spojením týchto D4-,D5-,D6-siloxane vzniká cyclomethicone, taktiež vyskytujúci sa v kozmetike.  Môžu poškodiť pečeň a narušiť hormonálny systém.
  9. Formaldehyd – je vysoko karcinogénny. Európska únia nepovoľuje vyššiu koncentráciu ako  0,05 %. Ak je táto koncentrácia nedodržaná, musí etiketa informovať o výskyte formaldehydov v produkte. Patria sem DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine, quaternium-15, a sodium hydroxymethylglycinate.
  10. PPDp-phenylenediamine sa nachádza v trvalých farbách na vlasy a môže spôsobiť alergickú reakciu a zvýšiť riziko rakoviny.

 !! V závislosti od výrobných procesov môžu byť PEG-y, Petro-chemikálie, Lauryl a Laureth sulfáty kontaminované ethyl oxidom, známym ľudským karcinogénom, a 1,4-dioxane, možným karcinogénom. Nikde v ingredienciách sa neudáva ich úspešné odstránenie po výrobnom procese. !!

http://www.ewg.org/skindeep/ – stránka pre rýchle a spoľahlivé vyhľadávanie bezpečnej kozmetiky, ktorá vám uvedie, aké zložky a ako veľmi nebezpečné zložky sa vo vašej kozmetike vyskytujú.

Konkrétne a bezpečné kozmetické alternatívy hľadajte na blogu: http://middleclassdays.blogspot.com/

zoznam n ingrediencií

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes
O autorovi