Od

Pred mnohými rokmi, v čase keď sa piesok lial a voda sa sypala išlo po Bratislave dievča. V uliciach pofukoval vetrík a bolo jej trochu zima. Rozhodla si dať kávu v najbližšej ustanovizni na to uspôsobenej a tou bol Foxford na Laurinskej. Vošlo do vnútra a rozhliadlo sa okolo seba. Zrazu akoby niekto iný ovládal jej kroky kráčalo smerom k pultu s vystavenými knihami kde našlo knihu: Z kuchyne bohémskej Bratislavy. Chvíľu s jej zakúpením váhalo, veď je cépéčkárka a kupovanie takýchto titulov by na ňu mohlo uvrhnúť cépéčkársku kliatbu. Okrem toho, kniha vyšla vo Vydavateľstve matice slovenskej čo je veľmi nesympatická inštitúcia. Napriek tomu ju kniha svojim spôsobom lákala, kniha ju priam priťahovala ako magnet. Objednala si kávu a knihu otvorila a začala si ju prezerať…..

Chcete vedieť čo sa dialo ďalej?

Keby tento príbeh bol naozajstná rozprávka sedla by v kaviarni čítajúc knihu až dokiaľ by ju nejaký statočný bratislavský junák od tej kliatby nezachránil. Potom by spolu šťastne varili recepty z tejto knihy až kým by nepomreli. Keďže však nejde o rozprávku, ale iba o obyčajný príbeh s trochou rozprávkových prvkov, tak si dievča vypilo kávu ale kým tak učinilo, kniha sa jej zapáčila a musela si ju kúpiť.

Kniha Z kuchyne bohémskej Bratislav ju oslovila svojou formou, keďže sa jedná o recepty zakomponované do príbehov odohrávajúcich sa v starej Bratislave. Táto kniha sa jej zdala chvíľami veľmi zábavná, chvíľami ten úsmev nad príhodami ktoré mali byť podľa autora vtipné bol len strnulý. Každopádne sa jej páčila relatívne nízka náročnosť množstva receptov a dostupnosť surovín použitých v knihe.Takže si našla nový domov v poličke dievčaťa a odvtedy, každý mesiac so svojimi priateľmi varila Bohémska Cépéčkárka jeden recept podľa tejto knihy. Ak Vás táto kniha zaujala, tak si ju kúpte alebo sledujte cestu Bohémskej Cépéčkárky za pochopením tajov Bratislavskej kuchyne na tejto stránke.

l23562

 

Titul: Z kuchyne bohémskej Bratislavy.

Auto: Peter Ševčovič

Vydané: Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2005

 

 

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes