Od

Foto: Autor

Opäť je to tu. Všetko krásne kvitne a hýri farbami, no my by sme sa na tú nádheru najradšej pozerali cez zatvorené okno. Kam sa pohneme, stretávame kýchajúcich chodcov, a tak vieme, že je tu jar! Toto obdobie sa pre mnohých z nás naozaj spája s nekonečným maratónom kýchania a pocitu svrbenia v nose, na podnebí, začervenaním očí a ďalšími komplikáciami.

Dôvodom, prečo denne spotrebujeme balíčky hygienických vreckoviek je to, že práve teraz sa vo vzduchu pohybuje najviac peľov. S príchodom teplých, suchých a veterných dní sa alergici musia pripraviť na peľovú búrku, ktorá vie poriadne znepríjemniť život. Produkcia peľu je totiž podporovaná vysokou teplotou, zatiaľ čo vietor zvyšuje jeho rozprašovanie, a tak sa zväčšuje aj riziko kontaktu pacienta s peľom.

Sezóna brezy je tu!

Vrchol peľovej sezóny brezových stromov je počas apríla a mája. Približne 25 % ľudí trpiacich sennou nádchou je alergických na brezu. Opakovaným vdýchnutím peľu môže dochádzať k vyvolaniu astmy a alergickej rinitídy. Všetky brezové stromy vrátane jelše a liesky uvoľňujú peľ počas jari a môžu prispieť k zhoršeniu stavu. Sezóna trvá okolo 4 týždňov a koncentrácia peľu v ovzduší z tohto druhu stromu je najvyššia v oblastiach, kde sú vysadené brezové stromy počas teplých, suchých dní s miernym vetrom.

Kýchanie v tráve

Sezóna trávových peľov štartuje začiatkom mája a pokračuje do polovice augusta. Vzhľadom nato, že okolo 90 % pacientov so sennou nádchou je alergických na trávové pele, môže byť nápomocná pravidelná kontrola koncentrácie peľu v ovzduší. Mali by ste sa vzdať kosenia trávy, alebo akéhokoľvek pobytu v záhradke, aspoň do obdobia, kým sa koncentrácia diagnostikovanej alergie na konkrétny druh peľu nezníži. Nezabúdajte však, že jar a leto nie sú jedinými ročnými obdobiami, kedy sa môžu objavovať komplikácie; typy stromov ako jelša a lieska uvoľňujú peľ aj mimo hlavnej sezóny.

Prvá pomoc

Existuje mnoho medicínskych postupov, vďaka ktorým sa dá pozitívne ovplyvniť alergický stav. Či už predpísanou liečbou antihistaminikami a inými  podpornými liekmi, alebo alternatívnou cestou, priaznivé ovplyvňovanie alergie netreba zanedbávať. Podľa alergológov  sa pacienti v ambulanciách objavujú, až keď pribudnú komplikácie, najmä v období jari a leta. Samozrejme, liečba závisí od hodnoty citlivosti na daný alergén. Zlepšenie kvality života v jarných a letných dňoch bez alergických komplikácií môžeme dosiahnuť prijatím priaznivých stravovacích návykov a zmenou životného štýlu.

Pime kozie mlieko!

Kozie mlieko oproti kravskému obsahuje aj aminokyseliny, v ktorých sa nachádza síra. Je v ňom aj viac fosforu, vápnika, minerálnych látok, enzýmov, vitamínu A, riboflavínu a mnoho iných prospešných látok. Kozie mlieko je ľahšie stráviteľné, pretože tukové častice v ňom sa rozmermi a zložením veľmi podobajú na materské mlieko. Existuje veľa štúdií, ktoré sa zaoberali jeho protialergickými účinkami, avšak ktorá zložka to spôsobuje, vedci doteraz nezistili. Je to veľmi ťažké, lebo tu pôsobí veľké množstvo vzájomných vzťahov medzi tráviacim systémom človeka, jeho výživou, životným prostredím, stresom a, samozrejme, aj jeho genetickým vybavením.

Zinok na imunitu

 Alergici so sennou nádchou by mali svoju stravu doplniť o produkty bohaté na zinok, ktorý sa podieľa na látkovej výmene a pôsobí protialergicky. Má za úlohu stabilizovať bunky imunitného systému a stará sa o to, aby organizmus reagoval na prítomnosť alergénov pravidelným a postupným vylučovaním látky histamín. Už len denná dávka zinku pre dospelých (12 až 15 mg) znižuje negatívne reakcie nášho tela na alergény, ako napríklad peľ. Podľa nemeckých odborníkov sa na vzniku sennej nádchy podieľa nedostatok zinku v tele. Preto by ho človek mal dopĺňať, a to nielen pri zhoršených prejavoch alergie.Zinok sa okrem tabliet vyskutuje aj v prírodnej forme – v mäse, vnútornostiach, rybách, vajciach, celozrnnom pečive, a tiež v mlieku a mliečnych výrobkoch. Nedostatok zinku môže ďalej viesť k zhoršenému videniu v noci, k zníženiu citlivosti čuchu a chuti, k zníženiu obranyschopnosti pred infekciami a akné.

Zdravie z prírody

Účinné sú aj výťažky z nechtíka, čiernych ríbezlí, kaliny či púčikov divozelu. Proti alergii a najmä sennej nádche je účinná aj žihľava, ktorá dokáže blokovať účinok histamínu. V obchodoch si môžete kúpiť čistý žihľavový čaj alebo aj bylinné zmesy, ktoré obsahujú túto bylinu.

Praktické rady nad zlato

1. Keď je koncentrácia peľu v ovzduší vyššia, noste slnečné okuliare.

2. Počas obdobia sennej nádchy kontrolujte denne koncentráciu peľu v ovzduší. Peľové správy nájdete napr. aj na stránke http://www.alergia.sk/pelove-spravodajstvo/verejnost/aktualne, ktoré monitorujú stav v každom kraji na Slovensku.

3. Skoro ráno a podvečer sa snažte mať zavreté okná a dvere, aby ste sa vyhli prenikaniu peľu a jeho pohybu po domácnosti.

4. Po príchode domov sa prezlečte, lebo peľ sa zachytáva vo vlasoch a na oblečení. Sprchujte sa aj pred spaním, aby ste sa vyhli prenosu peľu na posteľnú bielizeň.

5. Fyzická námaha v peľovom období môže zapríčiniť, alebo zhoršiť príznaky astmy, podľa možnosti nešportujte v období vrcholenia peľu, na ktorý ste najviac alergický, príp. so sebou noste lieky na úľavu.

6. Nespite v noci pri otvorenom okne v spálni, obzvlášť v skorých ranných hodinách a neotvárajte okná v aute počas jazdy, obzvlášť na cestách, pri ktorých sú lúky a lesy v období kvitnutia.

7. Nesušte bielizeň vonku.

8. Nepodceňujte liečbu alergie, nedá sa odstrániť v krátkom čase, no pravidelným užívaním antihistaminík, či iných medikamentov bude pre vás obdobie peľu ľahšie zvládnuteľné.

Siahnuť môžete aj po alternatívnej liečbe, no i tu treba byť opatrný, vždy sa však poraďte s lekárnikom! Prajem Vám, aby ste sa letných dní mohli nadýchať zhlboka. Donekýchania!

Zdroj (profesionálny servis MSD) Štyri ročné obdobia.

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote