Od

Asi to poznáte, je toľko miest na svete ktoré by ste chceli navštíviť , ale dovolenku máte len 20 dní a rozpočet na cestovanie je tiež len jeden. Nastáva rozhodovanie, či tohtoročná dovolenka bude poznávacia alebo odpočinková. Čo tak nemusieť si vyberať a odpočinúť si pri poznávacej dovolenke?

Odpoveďou na túto dilemu je plavba, ktorá spája výhody pobytového a spoznávacieho zájazdu. My sme si plavbu vyskúšali a boli sme nadšené.

Ak na výber dovolenky myslíte v predstihu a nie tak ako my, na poslednú chvíľu, môžete si vyberať z niekoľkých spoločností prevádzkujúcich lode, z viacerých veľkostí lodí, ich štandardu, miesta nástupu na plavbu, štandardu izieb, trás plavieb i množstva doplnkových balíčkov ako aj vopred objednaných fakultatívnych výletov. My sme tohto neľahkého výberu boli ušetrené, vedeli sme kedy chceme vyplávať, vedeli sme, že chceme absolvovať zájazd po západnom Stredomorí a zvyšok sme vybrali podľa najvýhodnejšej ponuky, z toho čo bolo dostupné tak krátko pred samotnou plavbou.

Cesta do prístavu

Nami zvolená plavba začínala v Janove. Keďže naša výprava sa skladala z dvoch odpočinkuchtivých žien, rozhodli sme sa kúpiť si na cestu do prístavu letenky. Leteli sme z Viedne a za cca 2 hodinky sme už vystupovali v Janove. Tento spôsob cesty bol pre nás najlepšou voľbou. Avšak pri predstave, že by na dovolenku išla skupina štyroch osôb by sme si vedeli predstaviť, že by mohla byť cenovo zaujímavejšia cesta autom, pri ktorej Vám priamo v prístave vedia poskytnúť parkovacie miesto. Po prílete a nalodení nám na obhliadku mesta zostali 3 hodiny, takže Janov bol z plavby jediným mestom, ktoré sme si počas plavby nepozreli. Naproti tomu, výpravy ktoré zvolia cestu autom, môžu mať zážitok umocnený krásnou cestou cez Taliansko, ako aj predĺženou prehliadkou Janova.

Trasa plavby

Naša plavba trvala týždeň, a každý deň sme boli v inom meste. Prešli sme cez Taliansko, Tunisko, Španielsko a Francúzsko. Každé mesto, ktoré sme videli bolo krásne a iné.

trasaIMG_1543

Loď

Už podľa prospektov v cestovnej kancelárii sme tušili, že naša loď nebude žiadna plťka. MSC Musica, mala 92 409 ton, 13 podlaží, 1275 kajút, miesto pre 2550 pasažierov a cca 1000 členov posádky (ak si neviete toľko ľudí predstaviť, predstavte si obec Spišské Vlachy, ktorá je počtom obyvateľov tejto lodi najbližšie). Vo výbave mala reštaurácie, obchodíky, bary, divadlo, fitness centrum, minigolf, bazény… Skrátka, keď si to predstavíte, bolo to také malé mesto na vode. S tým súviselo aj to, že napriek mojim obavám z morskej choroby, bolo niečo také takmer vylúčené. Takýto obrovský kolos len tak nejaká vlnka nerozhádže. Počas celej plavby, sme pocítili, že sme na lodi presne raz, a to počas najväčšej búrky, keď loď hádzala asi tak ako cesta vlakom s ŽSR. Cesta loďou bola komfortná, počas presunov sme si oddýchli rovnako dobre ako na hoteli. Nechýbali ani obľúbení animátori. Nie naši obľúbení, my sme ich ignorovali, ako obvykle ale pre niekoho je to k pohodovej dovolenke nevyhnutnosť. Rovnako dobre sme sa vyhli aj organizovaným výletom. Dve ženy a mapa v ruke boli vždy dostačujúce na pobrežné exkurzie, ale ak niekto preferuje autobusové výlety, vie si vybrať zo širokej ponuky fakultatívnych výletov.

IMG_1705

IMG_2228

 

 

Pohľad na zapadajúce slnko za pevninou bol nádherný.

Plavba bola pre nás skvelá voľba. Samotná plavba nie je o nič náročnejšia ako pobytová dovolenka a pobrežné exkurzie si vie každý prispôsobiť podľa svojich možností a schopností. Na lodi sme sa stretli s rozmanitou spoločnosťou od kojencov až po dôchodcov s barlami. Preto si záverom dovolíme povedať, že takáto dovolenka je vhodná skoro pre každého. Ak teda rozmýšľate, kam pôjdete na najbližšiu dovolenku odporúčame relax na plavbe!

Na záver pohľad na zapadajúce slnko za pevninou.IMG_1544

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes
O autorovi