Každý rodič sa snaží vytvoriť dieťaťu ideálne podmienky na učenie, hranie a spanie. Detské izby zariaďujú podľa aktuálnych trendov, no v prvom...
Od admin
Potraviny vydržia v chlade dlhšie čerstvé a svieže. Nepodliehajú hnilobe, nekazia sa – to je všeobecne známa pravda, ktorú poznali už naši predkovia. Tí skladovali jedlo skriniach obklopených ľadom, alebo snehom. Doba pokročila a s ňou aj skladovanie potravín. Aj keď v súčasnosti kúpite vždy čerstvé ovocie aj zeleninu, mäso, ryby, …je vždy vhodné mať ich doma v zásobe. Stačí len otvoriť chladničku či mrazničku a vybrať si na čo máte chuť.
Chladnička vs mraznička.
Chladničky patria medzi bežnú výbavu kuchýň. Uchovávajú jedlo čerstvé a vďaka chladu potraviny nepodliehajú hnilobe. Chladnička predĺži životnosť surovín o pár dní, mraznička udrží potraviny čerstvé ešte dlhšiu dobu. Aj keď je v chladničke zima teploty v nej sa pohybujú nad bodom mrazu (4 až 8°C). Pri týchto teplotách prežijú baktéria a mikroorganizmy v jedle, niektoré (napr. salmonelóza) sa dokonca môžu aj množiť. Možno si myslíte, že kombinovaná chladnička vám bohato postačí, ale nie je to tak. V mrazničke môžete uskladniť aj čerstvé sezónne ovocie a zeleninu a pochutiť si na nich v strede zimy. Pri teplotách cca -15 °C a menej si suroviny svoju čerstvosť udržia dlhšie.
Skriňové mrazničky.
Najlepší prehľad v mrazených potravinách si udržíte pri skriňových mrazničkách. To je jeden z hlavných dôvodov prečo sa tieto mrazničky tešia veľkej obľube. Oproti truhlicovým mrazničkám je ich objem menší, ale pokojne do nich uložíte ovocie, zeleninu či mäso. Sú vhodnejšie do bytu, ale svoje uplatnenie nájdu aj v rodinných domoch. V súčasnosti niektorý výrobcovia už ponúkajú aj skriňové mrazničky, ktoré majú rozmery a dizajn rovnaké s chladničkami. Špeciálnou lištou môžete tieto spotrebiče spojiť a navonok dostanete jeden kompletný spotrebič.
Kvalitnejšie mrazničky majú priesvitné plastové zásuvky – napr. liebherr gp 3513, vďaka čomu máte dokonalý prehľad čo je kde uložené. Niektoré typy skriňových mrazničiek obsahujú koše, alebo jednu väčšiu zásuvku, ktorá je určené pre objemnejšie potraviny. Ak do košov ale uložíte suroviny menšie môžete mať problém s ich vyberaním – pri výbere berte do úvahy aj to, aké potraviny budete v mrazničke uchovávať.
Skladovanie potravín v mrazničke.
Mrazničky uchovajú vaše potraviny podstatne dlhšie. Ak suroviny zamrazíte na – 18 °C zastavíte množenie baktérií. Naviac sa výrazne spomalí činnosť enzýmov a potraviny vám vydržia v mrazničke aj pár mesiacov.
Mrazené ovocie, zelenina, šťavy, celé kura, bravčové či hovädzie mäso môžete skladovať takmer rok v mrazničke.
Pečivo, wafle, torty je najlepšie skonzumovať do 1 až 3 mesiacov od zamrazenia.
Ak ste sa rozhodli zamraziť mäsové výrobky (šunka, klobása, saláma, varené mäso,…) môžete tak urobiť maximálne na dva mesiace (slaninu len na 1 mesiac).
Odporúčaný objem mrazničky pre jednu osobu je cca 50 litrov. Pokiaľ ale máte v rodine záhradkára, chovateľa, rybára či poľovníka tento údaj môžete zvýšiť aj na 70 – 80 litrov na osobu.
Každý rodič sa snaží vytvoriť dieťaťu ideálne podmienky na učenie, hranie a spanie. Detské izby zariaďujú podľa aktuálnych trendov, no v prvom...
Pri stavbe či rekonštrukcii akejkoľvek miestnosti v dome mnohí riešia dilemy. Dnes nie je problém vybrať si, naopak, na trhu existuje množstvo...
Milovníci psov veľmi dobre vedia, že čím dlhší rodokmeň má ich pes, tým je náchylnejší na choroby. Kedysi nebolo potrebné, aby mal pes...
© Copyright 2025. All rights reserved.