Od

Šedý zákal alebo katarakta postihuje predovšetkým starších ľudí. Viac ako päťdesiat percent ľudí starších ako 60 rokov trpí miernym stupňom katarakty aspoň na jednom oku. Väčšinou sa objavuje v spojení so starnutím, no jeho príčiny môžu byť rôzne. Toto ochorenie si v počiatkoch ani nemusíte všimnúť a operácia šedého zákalu je v podstate jeho jediným riešením.

Šedý zákal – čo to je?

Za šedým zákalom sa skrýva znížená priehľadnosť očnej šošovky, ktorá je normálne číra. Očná šošovka  ma za úlohu zaostrovať svetelné lúče tak, aby pri príchode do oka dopadali na sietnicu. Ak je ale šošovka zakalená, tak bráni priechodu lúčov na sietnicu. Pri miernom stupni zákalu, mnohokrát videnie ani neovplyvňuje. Ako však zákal postupuje, objavujú sa aj príznaky, ako je citlivosť na oslnenie, zahmlené videnie, skreslenie pozorovaného obrazu či zhoršujúce sa krátkozrakosť. Ako sa však zakalenie zväčšuje, tým sa zhoršuje aj samotné videnie. Od prvých problémov až do úplnej slepoty môže prejsť len pár mesiacov, ale aj celé roky.

Hmlu v očiach vyrieši operácia šedého zákalu

Obrovskou nevýhodou šedého zákalu je fakt, že naň neúčinkujú žiadne kvapky či masti. Jediným účinným spôsobom, ako sa zahmleného videnia zbaviť je operácia šedého zákalu. Tá je vhodná predovšetkým pre tých pacientov, ktorým zákal spôsobuje ťažkosti a obmedzuje ich pri každodenných úkonoch. Najlepšie je, ak sa zákrok vykoná čo najskôr.

Operácia šedého zákalu je rýchla záležitosť

Operácia šedého zákalu trvá približne pätnásť minút. Po zákroku sa oko zalepí a už o hodinu môžete byť na ceste domov. Oko ostane zalepené 24 hodín, odlepí sa na druhý deň počas kontroly. Potom sa pacient na istý čas nezaobíde bez slnečných okuliarov a pravidelnej aplikácie očných kvapiek.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi