Pozor, slnko!

30 júna, 2013 o 7:00

Od

 Aj vás to ťahá na kúpalisko alebo sa chystáte na dovolenku? Tak pozor na slnko. Nemusí vám totiž priniesť len krásne opálenú pokožku.

Určite ste už veľakrát počuli o tom, že ani s opalovaním to netreba preháňať. Nie len, že sa môžete spáliť, či dostať úpal, ale neskôr sa vám môžu negatívne účinky slnka vyskytnúť vo forme kožného nádoru. Bohužiaľ, prípadov s týmto ochorením stále pribúda hlavne preto, že ľudia si neuvedomujú, že náhle a veľmi intenzívne opálenie ich koži výrazne škodí. opalovanie1

Hnedá hneď prvý deň dovolenky? Omyl.

V tomto smere hovoríme zásadné nie. To, že prídete na dovolenku, neznamená, že hneď prvý deň musíte preležať na slnku doslova nonstop. Nie, že sa vaša pokožka spáli a nie opáli, ale oveľa rýchlejšie sa vám aj olúpe. A o tom, že je to extrémne nezdravé už hovoriť ani nebudeme.

Ako sa správne opalovať?

Nikdy, ale nikdy(!) nevystavujte vašu tvár priamemu slnečnému žiareniu. V tomto smere je pokožka na tvári tým najcitlivejším miestom. Hlavne vaše pery, ktoré su na slnko extrémne citlivé. Najväčšia „sila“ slnečných lúčov je medzi  11. a 15. hodinou. Vtedy by sme sa zásadne mali na slnku zdržiavať čo najmenej. Najideálnejší čas na opalovanie je v ranných hodinach, kedy intenzita slnečných lúčov nie je až také veľká. Ak na slnku ležíte už dlhšiu dobu a pokožka je veľmi horúca, radšej si chvíľu oddýchnite v tieni.

Pred odchodom na pláž nezabudnite na …

opalovanie-na-plazi-5161Povinnou výbavou vo vašej plážovej taške by mal byť opalovací krém. Rozotrite si ho do pokožky približne 30 minút predtým ako sa chystáte výjsť na priame slnko. Nielen, že vás ochráni, ale pokožku aj hydratuje vďaka látkam, ktoré v sebe ukrýva. Taktiež by sme mali myslieť na slnečné okuliare so 100% UV filtrom. Súčasťou „povinnej výbavy“ by mala byť jednoznačne čistá voda. Telo treba hydratovať aj zvnútra. A nakoniec nesmieme zabudnuť   na krém po opalovaní. Pokožka bude po ňom jemná, hydratovaná a vaše opálenie aj dlhšie vydrží.

 

 

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes