Od

V minulosti výsostne záležitosť baletiek z dosiek opery sa časom prehupla do ulíc po celom svete. Baleríny sú v súčasnosti vnímané ako najpohodlnejšia alternatíva pre pobehovanie po meste. Nosenie „rýchlochodiek“, ako ich mnohé z nás nazývajú, majú však aj  dosť negatívnych vplyvov na naše zdravie. Podľa niektorých odborníkov sú dokonca škodlivejšie než topánky na vysokom opätku!

ballet-115735_640Chceme si obúvať niečo pohodlné, hodiace sa na každú príležitosť. Baleríny a ich dizajn je štýlový, často skutočne kreatívny, a tak sa tešia obrovskému záujmu žien všetkých vekových kategórií – od malých dievčat až po dámy v dôchodkovom veku. Jediní, ktorí sa netešia toľkému záujmu, sú ortopédi. Upozorňujú, že dlhodobé nosenie balerínok negatívne vplýva na klenbu nohy a držanie tela. Ploché podrážky môžu spôsobiť kurie oká, bolesti chrbta, ženské problémy  i artritídu. Navyše treba dávať pozor na umelé materiály, ktoré môžu prispievať k vzniku plesňových ochorení.

Baleríny či ihličky?

Dlhodobo sa v radoch ortopédov rozpráva o negatívnom účinku nosenia topánok s vysokými ihličkovými podpätkami. Menej sa verejnosť venuje však tomu, že aj ich opozičná verzia – veľmi nízka obuv s tenkou podrážkou, môžu škodiť zdraviu. Pri dlhodobé nosení môžeme doslova prísť o nohy. Mnohé si prezúvame tento pohodlný variant namiesto lodičiek s pocitom, že nás konečne nebudú bolieť nohy. Opak je však pravdou , balerínky zapríčiňujú veľa ochorení, od tých menej závažných , ako sú bolesti nôh, otlaky, mozole, až po tie, ktorých liečba prebieha ťažšie, a to ploché nohy, ochorenia chrbtice a dokonca aj artritídu.

630303_golden_shoes_3

Realitu stavu nôh žien, či mladých slečien na Slovensku potvrdzuje aj pracovníčka zdravotníckych potrieb. Tvrdí, že v posledných rokoch narastajú prípady pacientov z ortopedických ambulancií, ktorí majú zdravotné ťažkosti z nesprávnej obuvi: „Čoraz častejšie k nám prídu s receptom dievčatá v mladom veku.“ Podľa nej sa najviac  sťažujú na bolesti nôh, bedrových kĺbov, chrbtice (hlavne v driekovej a krížovej oblasti), ploché nohy, kurie oká a v konečnom dôsledku sa dá pozorovať aj nesprávne držanie tela.

Hrozba pre ženy

„Balerínky spôsobujú padnutie klenby, ženy si neuvedomujú, že pri ich nosení sa deformuje panvová oblasť, čo negatívne pôsobí nielen na chrbticu a kĺby, ale prispieva ku komplikáciám  ženských ochorení.“

733829_summer-girl

Podobné riziko máme aj pri nosení príliš vysokých opätkov, kde sa pridáva ešte aj vybočenie palcov, možnosť rozvinutia artritídy, úrazy, či vytknutie členka. „Pri voľbe baleríny-lodičky by slečny radšej mali vybrať menšie zlo, a to topánky na vyššom opätku“, dodáva zdravotníčka. Ďalším problémom je nosenie balerínok v nevhodnom období.


Zdravá alternatíva

Dôležité je obúvať si do uzatvorených topánok bavlnené, či silonkové ponožky, ktoré sa vyrábajú presne pre tento druh obuvi, aby sme predišli množeniu baktérií a vzniku otlakov. Problémom môžeme predísť kúpou vhodných ortopedických vložiek do topánok, či tenisiek. Na dlhšie trasy si skúsme obúvať pohodlnejšie botasky a obuv si kupovať výlučne z prírodných materiálov, aby pokožka nôh mohla „dýchať“. Rovnako zabudnite na príliš úzke strihy a nezabudnite, že správna topánka sa má pri chôdzi prispôsobovať chodidlu, tzn. ohýbať sa v miestach, kde aj naša noha. Najvhodnejšia je obuv s opätkom od 2 do 4 cm.

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes