Od

Výklad kariet je činnosť, ktorej mnohí zasvätili celý život. Iní tarotové karty používajú skôr pre osobné účely či len tak z voľnej chvíle. V každom prípade však veštenie budúcnosti z tarotových kariet má dlhú históriu.

 

Pôvod ukrytý pod rúškom tajomstva

Odkiaľ pochádzajú tarotové karty, nie je úplne dôveryhodne preukázané. Antoin Court de Gobelin, ktorý ich v 18. storočí znovu objavil a spopularizoval pre verejnosť, sa domnieval, že sú jediným dielom, ktoré sa zachovalo zo stratených pokladov egyptskej knižnice. Iné zdroje zase hovoria o tom, že by mohli mať indický pôvod, pretože dôležité symboly kariet sa zhodujú s vlastnosťami indických bohov. Všetky stopy ale miznú v 13. storočí, čím sa vytvoril obrovský priestor na špekulácie ohľadom ich pôvodu. Je ale takmer isté, že vznik 22 kariet veľkej arkány sa datuje skôr ako vznik 56 kariet malej arkány, ktorý sa tak posúva až do stredoveku.

Štruktúra tarotu

Tarot, ako ho poznáme v súčasnosti, vznikol až okolo roku 1600. Skoršie sústavy mali odlišný počet kariet. Dnešná verzia s 22 kartami veľkej arkány a 56 kartami malej arkány bola označovaná ako benátsky alebo marseillský tarot.

Veľká arkána na 22 kartách zobrazuje mýtické symboly a archetypy. Zvyšných 56 kariet malej arkány sa delí na štyri série tak, ako sme pri kartách zvyknutí. Pritom sa každá séria skladá zo štrnástich kariet – desiatich číselných a štyroch figurálnych (kráľ, kráľovná, rytier a chlapec).

Veľká arkána, ktorá predstavuje základné jadro veštby, popisuje pomocou symbolických obrazov a charakterov hlavné ľudské vlastnosti a jednotlivé štádiá ľudského života a osudu. Malá arkána je v komplexnom výklade považovaná za doplnkovú a určuje detaily veštby.

Foto: Bigstockphoto

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi