Od

Naše čarovné veľhory nelákajú návštevníkov len v zime či lete a určite nejeden z Vás má skúsenosť aj s medzisezónnymi obdobiami, rozhodli sme sa však trošku Vám oprášiť praktické informácie. Asi najrozhodujúcejšou podmienkou po kdejakých eventoch počasie. Slovenskí turisti preferujú stránku slovenského hydrometeorologického ústavu, kde sa cez jednotlivé podkategórie preklikáte k modelu Aladin, ktorý vám po zadaní požadovaných informácií vyfiltruje oblasť a tiež obdobie najbližších dní s pravdepodobným vývojom počasia. Toto je on, turistického srdca šampión: http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_num_mgram10. Zahraničný turista nepohrdne ani pomerne presnou nórskou stránkou http://www.yr.no/ ktorou sa riadia aj mnohý skialpinisti alebo horalkáči.

Počasie máme zmáknuté a tak sa poďme pozrieť na turistiku. Vhodné spomenúť je, že značkované turistické chodníky vo Vysokých Tatrách požívajú zimnú uzáveru. Nie, neznamená to že na každom chodníku stojí nabrúsený ochranca prírody s nabitou puškou a nik cez neho neprejde. Zimná turistická uzávera trvá od 1. 11. 2014 do 15. 6. 2015 a znamená, že všetky značkované chodníky, ktoré sa nachádzajú nad vysokohorskými chatami sú pre turistov uzavreté. V preklade to znamená, že po chaty sú chodníky dostupné. S výnimkou Chaty pod Rysmi, ktorá je počas zimnej sezóny zavretá.

tatry-624154

Rozhodla som sa pre Vás vybrať túry, ktoré sú počas tohto jarného obdobia ideálne, nie sú to klasické prechádzky avšak ani žiadne lezenie po skalách.

Ako prvá je návšteva Chaty pri Zelenom plese. Krásna vysokohorská chata zasadená v doline Zeleného plesa. Ideálnym štartom pre túto túru je zastávka Biela voda cca 3 km. od Tatranskej Lomnice. Vedľa zastávky autobusu je veľké parkovisko takže je možné zaparkovať tam auto.  Na chatu vedie žltá značka po ktorej sa za cca 3 hodiny príjemným miernym stúpaním dostanete až do cieľa. Táto túra nie je určená len pre peších turistov ale tiež pre skialpinistov, všetko samozrejme závisí od snehových podmienok.

Keď to zoberieme z opačného konca, veľmi pekná a tiež vhodná túra pre toto ročné obdobie je návšteva Chaty pri Popradskom plese. Prístup k nej je dvojaký, buď po červenej značke zo Štrbského plesa, alebo po modrej zo zastávky Popradské pleso. Voľba je na Vás, môžete to napríklad skombinovať, jednou značkou hore, druhou dolu. Na Štrbskom plese sa môžete po ceste domov zastaviť v reštaurácii Furkotka, sedí sa tam veľmi príjemne a bryndzové halušky sú mňam!

Do tretice všetko dobré poďme na Smokovec. Zelený značkovaný chodník na ktorý sa napojíte za Grandhotelom, paralelne s ním vedúca asfaltová cesta prípadne pozemná lanovka vás privedú na Hrebienok, ktorý je starting point pre mnohé túry najmä v lete. Priemerný turista ktorý nemá záujem šlapať 8 hodín by určite nemal opomenúť okruh na Zamkovského chatu. Začať by ste mohli na spomínanom Hrebienku, odkiaľ po červenej značke dôjdete na Zamkovského chatu. Na teraske si dáte skvelý čaj ( aj tatranský ) a pochytáte trochu bronzu. Po ceste tam, alebo naspäť je veľmi pekné zastaviť sa na povestnej Reinerovej chate ktorá slúži aj ako mini expozícia starého tatranského nošičstva. Po ceste budete míňať Obrovský vodopád a pri Reinerovej chate tiež Studenovodské vodopády. Ak zvolíte zelenú značku, môžete sa počas jednej túry dostať ešte aj na tretiu chatu. Zelená značka vás vyvedie pri Bílikovej chate od ktorej je to na Hrebienok 5 minút.

Pri návšteve Vysokých Tatier sa určite oplatí sledovať stránky Horskej záchrannej služby www.hzs.sk na ktorých sa dozviete aktuálne situácie o počasí a o lavínovej situácii. Pred túrou si nezabudnite uzavrieť turistické pripoistenie na technický zásah horskej služby, ktoré je možné uzavrieť cez internet alebo v Tatranských informačných kanceláriách v Starom Smokovci, alebo Tatranskej Lomnici.

Hore zdar!

5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes
O autorovi