Od

Keď zaznie pojem „liečba neplodnosti“ každá z nás si predstaví zložité predpisy medikamentov, odbornú liečbu, či tímy špecialistov. Odporúčania podporovať plodnosť prostredníctvom potravín nám znie skôr ako babská rada, nie ako pomocná liečba.

Pri rozvinutosti dnešnej medicíny zabúdame na silu prírody, ktorá nám často môže pomôcť viac ako si myslíme. Už aj medici a vedci prikladajú dôležitosť výžive čo sa plodnosti a zdravého priebehu tehotenstva týka.  Väčšina žien neberie vážne pojem „zdravá strava“ kým neotehotnejú. Existuje však množstvo kvantifikovateľných dôkazov, týkajúce sa faktu, že na výžive záleží dávno pred počatím.

Strážte si svoju hmotnosť.

Nezdravé stravovanie sa (či už ide o nedostatok, alebo prebytok) je jedným zo základných faktorov vplývajúcich na ženskú plodnosť. Príliš vysoká, alebo naopak príliš nízka hmotnosť spôsobuje nepravidelnosť ženského menštruačného cyklu, čo má za následok nepravidelnosť ovulácie.

Vaječníky a tukové bunky regulujú tvorbu estrogénu, ktorý spôsobuje ovuláciu. Ak vážite príliš veľa, je možné, že produkujete príliš veľa estrogénu, ak naopak príliš málo, neprodukujete estrogénu dostatok. Tieto hraničné podmienky, ktoré vytvára naše telo, nie sú priaznivé pre možnosť oplodnenia vajíčka.

Potraviny podporujúce ovuláciu.

Ak váha nie je problém, ale Vám sa stále nedarí otehotnieť, je načase zmeniť niektoré stravovacie návyky. Štúdia zaoberajúca sa problémami neplodnosti zistila, že ženy, ktoré jedli potraviny, obsahujúce väčšie množstvo živočíšnych tukov, bielkovín a sacharidov, vykazovali väčšiu pravdepodobnosť výskytu porúch ovulačného systému. Problémy ovulácie spôsobujú neplodnosť u približne 20% žien, ktoré hľadajú pomoc pri otehotnení. Výskumníci dospeli k záveru, že väčšine týchto prípadov môžeme predchádzať úpravou stravy a životného štýlu.

Zmeňte zdroje bielkovín:

Nahraďte hovädzie, bravčové alebo kuracie mäso, (živočíšne bielkoviny), za zdroje rastlinných bielkovín, ako sú varená sušená fazuľa a orechy. Ak zmeníte len 5% z celkového množstva skonzumovaných kalórií pochádzajúce z živočíšnych bielkovín za tie rastlinného pôvodu.  Riziko „ovulačnej“ neplodnosti klesne o viac ako 50%.

Pridajte mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku.

Znie to nepravdepodobne, ale čím viac nízkotučných mliečnych výrobkov skonzumujete, tým viac zvyšujete riziko poruchy ovulácie. Táto rada Vás nemá podporovať k tomu, aby ste denne skonzumovali veľký zmrzlinový pohár. Nahraďte napríklad rannú kávu, za pohár plnotučného mlieka.

Nezabúdajte na vitamíny.

Ženy zo štúdie, ktoré pravidelne konzumovali doplnky stravy obsahujúce železo a multivitamíny, obsahujúce kyselinu listovú mali výraze menšie problémy s pravidelnou ovuláciou.  Uvedené rady Vám môžu dopomôcť k vytúženému tehotenstvu, ak patríte medzi ženy s poruchami ovulácie. Ak trpíte iným druhom neplodnosti, vyhľadajte pomoc odborníka. Nezabúdajte na fakt, že správna hmotnosť, zdravá strava a príjem vitamínov je veľmi dôležitá aj pre plodnosť Vašej polovičky.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi