Od

Nie je vám po chuti výrazná pivová aróma, či horkosť skrytá v pollitrovom krígli? Možno ste, naopak, zástancom klasiky a myslíte si, že novodobé ochutené pivo je len dôsledkom využitia reklamných nástrojov. Zistili sme pre vás niekoľko dôvodov, prečo je zdravé pochutiť si na pive, či radlerovi.

glass-32068_640Ako uraziť pivo?

Viete, ako môžete dvakrát uraziť pivo? „NEALKO RADLER!“ Mnohí degustátori si robia žarty z ochutenej formy zlatého moku. V súčasnosti sa radler stal uznávaným variantom v sortimente nápojov z piva a výrobcovia prichádzajú stále s novými príchuťami. Keď si do nákupného košíka vkladáte radler, málokto z vás vie, že nie je len výsledkom účinného marketingu pivovarov, ale naopak, má svoju históriu.

Radler je nápojom cyklistov

Radler „vynašiel“ v roku 1922 Franz Xaver Kugler, ktorý bol majiteľom výletnej reštaurácie Kugler Alm v obci Oberhaching pri Mníchove.

traffic-lights-66579_640

Do tohto pohostinstva pri ceste chodili najmä cyklisti, ktorí si radi pochutili na pive, no obávali sa účinkov alkoholu (radler po nemecky znamená cyklista).
Pramene uvádzajú, že jedného dňa mu pri návale zákazníkov hrozilo, že dôjde všetko pivo, a tak z núdze zmiešal pivo napoly s citrónovou limonádou a hosťom nápoj servíroval ako cyklistický mix (Radlermaß). Iný zdroj tvrdí, že Radlermaß pili už okolo roku 1900; o jeho čapovaní napísala napr. aj bavorská spisovateľka Lena Christová z roku 1912. Možno Kugler potreboval vymyslieť len historku, aby prilákal ďalších cyklistov, no momentálne sa uvažuje nad tým, že radler vymysleli na konci 19. storočia v jednom z cyklistických klubov.

Pozor na Éčka

Radler môžeme pokladať za ovocné pivo, aj keď existujú plne alkoholické formy klasického zlatého moku, cyklistický variant sa vyrába miešaním piva a limonády, teda má nižší, alebo znížený obsah alkoholu.

can-1851_640

Niektoré nealko druhy sú teda vhodné aj pre budúce mamičky. Pomer je zvyčajne 1:1 a obsah alkoholu obvykle nepresahuje 2,5%. Mnohí radler považujú za letný osviežujúci nápoj, ktorý sa stal obľúbeným najmä v radoch žien. Na trh sa dostávajú stále novšie a „inovatívnejšie“ príchute, no treba si dávať pozor na Éčka, či umelé sladidlá. Samozrejme, pridaný cukor znamená prísun kalórií (zvyčajne 2-5 lyžičiek v pollitrovom balení), a tiež si treba dávať pozor na grepové prísady, ktoré môžu ovplyvňovať účinok niektorých liekov. Najkvalitnejší ochutený nápoj je vraj ten, ktorý vám pripravia priamo v podniku, a to z čerstvo odšťavených citrónov, pomarančov, či iného ovocia a ovocných nápojov, napr. cider.

Jeden radler pre zdravie!

Na druhej strane treba vyzdvihnúť aj blahodarne účinky piva, ktoré zlepšuje trávenie a bojuje proti tvorbe rakovinotvorných buniek. Pohár zlatého moku v sebe ukrýva aj bohaté množstvo minerálov a stopových prvkov, ako horčík, vápnik, sodík a draslík, a samozrejme vitamín B, ktorý je nevyhnutný pre rovnováhu nášho tela. Vápnik sa podieľa na predchádzaní osteoporóze a ostatné prvky chránia náš imunitný systém. Po pridaní napr. citrusových zložiek vzniká skutočne zdravá a vitamínmi napumpovaná a navyše chutná bomba. Zaručene najzdravším nápadom je domáca príprava z ovocných štiav a pocit s vlastnoručne namiešaného letného drinku 🙂

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes