Od

Náš život je ako vzťah dňa a noci, dobra a zla, života a smrti, zdravia a choroby… tak, ako dobro netrvá večne, ani to zlé nemôže zasadnúť do nášho vnútra nastálo. Nedovoľte mu to! Ak bojujeme za šťahippo-89223_640stie, musíme sa biť aj za smútok. Pre život je nevyhnutný, prirodzený, no nemôže trvať príliš dlho.

Nezáleží na tom, či prežijeme chorobu, smrť blízkeho, rozvod, či stratu priateľa, alebo pracovný neúspech. Nešťastie sa nedá odmerať, ale v každej podobe môže byť rovnako bolestivé. V takých chvíľach si človek zhodnotí priority, je to príležitosť nabrať odvahu a vydať sa smerom, ktorý sme v dobrých časoch často ľahostajne prehliadali a verili, že sa všetko zariadi samo. Dôležité je, aby sme zármutok neživili dlhšie, ako treba.

Vo všetkom zlom sa skrýva aj dobré a každá situácia má dve strany mince. Mali by sme sa zamyslieť nad tým, že skôr či neskôr zmysel všetkého nepríjemného, čo nás stretne, pochopíme. Najdôležitejšie je zachovať si harmóniu v sebe, ktorá sa dá dosiahnuť kompenzáciou v rôznych formách. Na každého platí iná mierka. Mnohí sú schopní prijať fakt jednoduchšie a za každú zlú skúsenosť svet odmeňujú ešte väčším úsmevom. Iní sa zamerajú na pomoc tých, ktorí to potrebujú, alebo v sebe začnú stavať plány odznova, veď základy máme všetci, len ich stačí oprášiť a snažiť sa vytvoriť svet, v ktorom sa budeme cítiť dobre.

Každou negatívnou udalosťou by sme si mali dať bod na opačnú stranu mince, ktorý bude predstavovať niečo pozitívne. Nemusí to byť žiadny wellness po stresujúcom období v práci, občas stačí len priateľský rozhovor, podpora najbližších, prechádzka do prírody, stretnutie s ľuďmi na miestach, ktoré máme radi, či šport a pohyb na čerstvom vzduchu. Aj keď je ťažké v niektorých momentoch zvoliť tento postup, kdesi vo vnútri by si to človek mal aspoň uvedomovať.

6 tipov, ako zvíťaziť nad smútkom

1. Pomenujte skutočný dôvod, prečo cítite smútok

Až keď pomenujeme realitu, pochopíme, čo sa okolo nás deje. Predstavte si, že svoju spoveď nahráte na diktafón a všetko, čo budete počuť skúste vnímať, ako posedenie s priateľom. Čo by ste mu poradili? Zvyčajne je to, čo intuitívne cítime aj to najsprávnejšie. Často problém nie je taký veľký, ako ho vnímame.


2. Hovorte o svojich problémoch s priateľmi

Človek ako spoločenská bytosť potrebuje svoje pocity vyjadriť navonok, najmä v období, kedy cíti, akoby mu prerastali cez hlavu. Priatelia sú tu pre nás nielen na zábavu, ale aj vo chvíľach smútku. Môžu nám ukázať objektívne to, čo my cez vlastné postoje nemusíme vidieť. Neuzatvárajte sa do seba a vypočujte si ich názor. Prijmite pomoc priateľov, ktorým dôverujete.


brush-96240_6403. Povedzte, napíšte, alebo namaľujte svoje pocity

Možno radi varíte, píšete, cestujete, modelujete z hliny, alebo len tak čmárate po papieri, každé umenie vyjadruje pocity. Pri takejto činnosti nútime mozog premýšľať tak, aby vykľučkoval z temnejších pocitov a stimulujeme vnímanie krásy. Ak nie ste na umenie, skúšajte hocičo, nikdy neviete, kam vás to nasmeruje a aký význam môže mať takáto terapia pre váš budúci život. Možno z vás raz bude slávny šéfkuchár v svetovej metropole.

4. Držte telo vzpriamene a športujte

Zmeň svoje telo a zmeníš svoj život, to je heslo, ktorého sa držia úspešní ľudia. Nie sú to len zamrznuté úsmevy na obálkach časopisov. Podľa psychológov stačí, ak sa pozrieme hore a okamžite pocítime miernu úľavu. Chodiť vzpriamene znamená svižne niesť na pleciach svoje problémy a nenechať ich zaťažovať našu chrbticu. Skúste sa vyrovnať práve teraz! Pri cvičení sa navyše uvoľňujú do tela endorfíny, hormóny šťastia, teda niet čo váhať, zabehnime si po šťastie.

5. Nájdite si čas na oddych

foto: autor

foto: autor

Popri každodenných povinnostiach si nájdite čas na oddych. Vypnite na chvíľku a ponorte sa do ticha, pustite si obľúbenú hudbu, pozerajte sa na zelenú krajinu (hoci aj na obrazovke počítača), usmejte sa na seba do zrkadla a poprajte si pekný deň. Snažte sa žiť tak, že urobíte z každého voľného momentu spomienku, ku ktorej sa môžete vracať s radosťou.

6. Pozor na depresiu

Každý z nás má inú „inkubačnú“ dobu, počas ktorej je prirodzené zmieriť sa s nepríjemnou udalosťou. No ak cítite, že vám to prerastá cez hlavu a vyskúšali ste už rôzne možnosti, nie je ničím zvláštnym dohodnúť si rozhovor s psychológom. V dnešnom uponáhľanom a vystresovanom svete je to často prirodzené riešenie problémov, s ktorými nevládzeme pohnúť. Bežne sa sťažujeme, že máme „depku“, no neriešená ťarcha môže prerásť do depresie, ktorá je už diagnózou, nie krátkodobým riešiteľným stavom zármutku.

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote