Od

Koncept bytu s pôdorysom tzv. otvorených či priestranných miestností je v týchto dňoch na vrchole svojej popularity, ale nový výskum prehodnocuje, že ľahký prístup do kuchyne vedie k prejedaniu sa.

„Plány otvorených kuchýň odstraňujú vizuálne a fyzické bariéry medzi ľuďmi a jedlom“ potvrdzuje spoluautorka štúdie Kim Rollings, profesorka pôsobiaca na fakulte architektúry na University of Notre Dame.

„Naše výsledky ukazujú, že ľudia zvyknú jesť viac v jedálenskej miestnosti s priamym výhľadom alebo prístupom do servírovacej miestnosti v porovnaní s oddelenými jedálenskými miestnosťami“ potvrdzuje Rollings.

Počas štúdie, Rollings a jej spolukontribútorka Nancy Wells, environmentálna psychologička z Cornellovej Univerzity, pozorovali správanie 57 študentov počas jedenia.

Študenti sa stretli v dvoch jedálenských priestoroch v Cornell´s Foor a Brand Lab, kde mali jedlá servírované formou ponukových stolov. Prvá skupina študentov mala priamy výhľad a prístup k miestu, kde sa servírujú jedlá (otvorený koncept).

Pri druhej skupine študentov, medzi jedálenským stolom a kuchyňou boli umiestnené dve drevené skladacie steny (uzavretý plán). Študenti mali voľný prístup  do kuchyne, k tomu, aby si v prípade potreby doložili jedlo na tanier, avšak naň nemali priamy výhľad.

Tento pokus poukázal na to, že študenti v otvorenej kuchyni, mali väčšiu náchylnosť k dokladaniu si na tanier, čo viedlo k tomu že zjedli približne o 10% viac ako študenti, ktorí nemali na jedálenské stoly priamy výhľad. V priemere každý študent z otvorenej kuchyne prijal o 170 kalórií viac, ako študent z uzavretej jedálne. Z výskum jasne vyplýva, že koncept kuchyne, v ktorej od jedálenského stola máme na jedlo priamy výhľad, vedie k prejedaniu sa.

V záujme zabrániť prejedaniu sa u študentov, by mala byť jedálenská miestnosť oddelená od tej časti kuchyne, kde sa jedlo servíruje.  Vedúci výskumu podotýkajú, že bližšie štúdie problému otvorených kuchýň, by mohli dopomôcť boju proti detskej obezite.

Výsledky štúdií, by tiež mohli byť nápomocné tam, kde je naopak potrebné jesť viac – nemocnice, či vojenské jednotky.

Bezpochyby je otvorený pôdorys medzi jedálňou a kuchyňou vhodný na marketingové účely. Nie je však najlepším riešením pre naše opasky. Preto si každý musí zvážiť, v ako stravovacom zariadení sa bude stravovať, či akú kuchyňu chce mať u seba doma.

Sami určite uznáte, že ak máte pred sebou plné stoly čerstvo navareného, voňavého jedla, chcete zo všetkého aspoň ochutnať.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
O autorovi