Od

Koľkí z Vás už niekedy snívali o tom, že raz precestujú celý svet?  V dnešnej dobe je cestovanie skutočne relatívne jednoduché.  Väčšinu ľudí však trápi otázka peňazí. Stačí troška snahy, a ani  prázdna peňaženka nemusí byť takým problémom, ako sa môže zdať.  Autorka webu www.cestujbezmilionov.sk  vie, ako si plniť svoje sny s minimom peňazí.

O tom, ako sa správne postaviť k cestovaniu nám v rozhovore prezradila cestovateľka Janka, ktorá celú myšlienku travelhackera rozbehla a o lacnom cestovaní napísala už tri knihy.

 

Prezraď nám niečo o sebe, ako sa voláš, odkiaľ si, kde študuješ, čo Ťa baví. Charakterizuj sa pár vetami.

Volám sa Janka, som študentka, čoskoro končím právo. Pri záujmoch som avšak zašla dosť mimo zákony – baví ma cestovanie, fotenie, maľovanie, čítanie, stretávanie nových ľudí. Vyhľadávam fascinujúce miesta, nové skúsenosti, zážitky, momenty a inšpiratívnych ľudí, ktorých si zapamätám navždy.

Kedy si si zamilovala cestovanie? Čo Ťa priviedlo k nemu priviedlo?

Prišlo to spontánne. Ako väčšina detí, aj ja som sa dostala mimo Slovenska prvýkrát s rodičmi. Išli sme na dovolenku do Tuniska. A potom sme išli ešte veľa veľakrát – vlastne doteraz chodíme. Zlom nastal po dovolenke na Kube, kde sme boli počas môjho maturitného ročníka na strednej. Bola to prvá naozajstná exotika, akú som zažila, ľudia tam boli úplne iní, bezstarostní, napriek tomu, že žili v takom režime, v akom žili. Jednoducho si užívali maličkosti a mali nonstop úsmev na perách. Takýto na pohľad nenápadný zážitok ma fascinoval natoľko, že odvtedy som podvedome začala cestovanie viac a viac vyhľadávať. Nelákalo ma ale All-Inclusive cestovanie, na ktoré som bola zvyknutá, skôr cesty na vlastnú päsť. Motivovalo ma, keď som našla letenky a ubytko na vlastnú päsť za polovičnú cenu toho, čo by sme zaplatili cestovke. Prvý rok sme takto vycestovali do Talianska, o rok na to už do Brazílie, za cenu porovnateľnú s tou, ktorú sme zaplatili za Taliansko. A tak sa pomaly začala rodiť aj myšlienka Travel Hackra.

Kto alebo čo Ti vnuklo nápad napísať knihu? Bola si na to sama, alebo Ti niekto pomáhal? Prečo si sa rozhodla o svojich poznatkoch podeliť s ostatnými prostredníctvom kníh?

Ľudia sa ma stále pýtali na triky. Chodili na moje workshopy, videla som, že chcú cestovať lacno. Tak som si povedala, že napíšem kompletný návod, ako cestujem po svete. Samotné napísanie knihy mi trvalo asi 3 týždne, bolo to skvelé, cítila som sa v živle. Janka spisovateľka si sadla do kaviarničky alebo len tak domov, na balkón a spisovala svoje know-how. Knihu som napísala sama. A prečo práve knihu a nie napríklad videá, články, appku? Pretože knihy obľubujem sama a nonstop mám rozčítanú minimálne jednu.

Ako na knihy reaguje okolie? Predávajú sa dobre? Kto tvorí najväčšiu časť Tvojej klientely?

Cieľom napísania kníh nebolo predať tisíc kníh za prvý týždeň. Necielim na široké publikum, skôr naopak. Tým, že som cenu nastavila tak, ako je (27eur), si ju nekúpi každý. Kto si ju ale kúpi, si ju už aj prečíta a využije triky v nej. Cieľom je v konečnom dôsledku ukázať ľuďom, že cestovanie je lacné a tí, ktorí necestujú, pretože nemajú na to peniaze, vlastne iba nehľadajú riešenia, ale prekážky. Mojou klientelou sú ľudia, ktorí na jednej strane túžia precestovať svet, no nemajú milióny na účte a nevedia ako na to. Môže ísť o ľudí, ktorí majú nulové skúsenosti, ale aj cestovateľov, ktorí chcú cestovať ešte šikovnejšie.

Na záver, čo by si odkázala ľuďom čo chcú cestovať, čo sa Ti chcú nejakým spôsobom podobať, ale niečoho sa stále boja?

Na toto mám jednoduchú odpoveď – kto sa bojí, nech nejde do lesa. Je to všetko o rozširovaní komfortnej zóny. Keď sa niečoho bojím, je to impulz pre to, aby som sa toho báť prestala, nie aby som sa toho bála po celý život. Čiže kto chce cestovať, nech cestuje. Začni s destináciami, ktoré sú Ti bližšie, ak si nikdy nebola mimo strednej Európy, skús ísť do Nórska alebo Talianska. Ak už máš pochodenú Európu, skús Ameriku alebo Áziu. A postupne si na cestách uvedomíš, že jediná vec, ktorej by si sa mal/mala báť je, že zrazu budeš stará/starý, imobilná/ý a už nemáš čas a fyzickú silu na plnenie si snov. Preto ak chceš cestovať, cestuj!

 

Ak Vás zaujal rozhovor s Jankou a koncepcia myšlienky  travelhackera, neváhaj. Prečítaj si kvalitné knihy o cestovaní a získaj množstvo užitočných rád a tipov.

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes
O autorovi